Gripas dēļ iesaka nebraukt uz Ukrainu

© skanpix

Jaunā gripas paveida uzliesmojuma dēļ Latvijas iedzīvotājiem pašlaik vajadzētu izvairīties no Ukrainas apmeklēšanas, uzskata Katastrofu medicīnas centra (KMC) direktors Mārtiņš Šics.

"Igaunijas Ārlietu ministrija jau ir izplatījusi paziņojumu, aicinot savus iedzīvotājus nedoties uz Ukrainu," sacīja Šics.

KMC direktors norādīja - ja tiešām nav iespējams izvairīties no Ukrainas apmeklēšanas, tad vajadzētu izvairīties no šajā valstī notiekošajiem masu pasākumiem un ievērot personīgo higiēnu.

Kā ziņots, panikā par tā dēvētās cūku gripas uzliesmojumu ukraiņi nedēļas nogalē masveidā aptiekās izpirka sejas maskas un pretgripas medikamentus.

Kijevā vairs nevienā aptiekā nav atrodami pretgripas medikamenti un par zāļu trūkumu tiek ziņots arī Ļvovas reģionā, Ukrainas rietumos.

Iedzīvotāji arī sūdzējās, ka reaģējot uz lielo pieprasījumu, aptiekas pacēlušas cenas pretgripas medikamentiem un sejas maskām, liekot Ukrainas ministru kabinetam svētdien izdot rīkojumu, kurā noteikti šo produktu cenu griesti.

Satraukumu iedzīvotājos vairo arī Ukrainas amatpersonu pretrunīgie paziņojumi, un valstī ieviestie radikālie pasākumi gripas izplatības ierobežošanai, kas ir stingrākie visā Eiropā.

Saskaņā ar Ukrainas galvenā sanitārā ārsta Oleksandra Bilovola sestdien valsts televīzijā sniegto paziņojumu, valstī apstiprināti četri nāves gadījumi un 13 inficēšanās gadījumi ar jauno gripas paveidu A/H1N1.

Taču Ukrainas rietumdaļā no pneimonijas tipa slimības miruši pavisam 36 cilvēki, taču nav oficiāla apstiprinājuma, ka viņi būtu saslimuši ar A/H1N1, skaidroja Bilovols.

Ukrainas premjerministre Jūlija Timošenko svētdien paziņoja par 14 apstiprinātiem nāves gadījumiem no jaunās gripas.

Savukārt Ukrainas prezidents Viktors Juščenko sestdien paziņoja, ka miruši 48 cilvēki un vairāk nekā 150 000 cilvēki saslimuši.

Arī vairāki preses izdevumi pauž pārliecību, ka oficiālie skaitļi nav patiesi un ka reālais upuru skaits ir vairākas reizes lielāks, valstij slēpjot patiesos datus par pacientiem ar gripas simptomiem un pneimoniju.

Pirmo nāves gadījumu no tā dēvētās cūku gripas Ukraina apstiprināja piektdien, vienlaikus ieviešot stingrus pasākumus slimības izplatības ierobežošanai.

Ukrainas premjerministre Jūlija Timošenko deva rīkojumu uz trim nedēļām slēgt visas izglītības iestādes, slēgt kinoteātrus, atcelt visus paredzētos masu pasākumus un ierobežot sabiedrisko transporta kustību valsts iekšienē.

Uz divām līdz trim nedēļām Ukrainā atcelta arī iesaukšana obligātajā militārajā dienestā.

Ukrainā pirmdien ieradīsies Pasaules Veselības organizācijas (PVO) delegācija, lai novērtētu situāciju valstī.

Latvijā

Ar jaunu dziesmu “Domas negulēs” un tās videoklipu klajā nākusi Diona. “Dziesma ir dvēselisks stāsts par sirdssāpēm, pārdzīvotām emocijām un skumjām, kas neatstāj pat nakts klusumā. “Domas negulēs” sapratīs ikviens, kurš reiz ir cīnījies ar šķiršanās sāpēm un mēģinājis rast mieru nemierīgās domās,” vēsta dziedātājas komanda.