Pieaug saslimstība ar rota un norovīrusiem

Arī šogad aukstajos mēnešos vērojams saslimstības pieaugums ar norovīrusu un rotavīrusu, informē Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC).

Šogad LIC laboratorijā pārbaudīts 821 paraugs, no kuriem 333 reizes jeb 40,6% gadījumu konstatēts norovīruss, bet 200 paraugos jeb 24,4% saslimušo pacientu - rotavīrusa infekcija.

Norovīruss ir ļoti lipīgs izraisītājs, un ar to var viegli inficēties. Slimības simptomi parasti parādās 24 līdz 48 stundu laikā pēc inficēšanās, un slimība vieglākos gadījumos ilgst vienu vai divas dienas. Slimības raksturīgākās klīniskās pazīmes - slikta dūša, vemšana, caureja, sāpes vēderā, arī galvassāpes un neliels drudzis. Smaga slimības gaita un komplikācijas ir retas.

Arī rotavīruss ir akūta vīrusu infekcijas slimība. Galvenie slimības simptomi ir tās akūts sākums, vemšana, bieža vēdera izeja, slikta dūša, sāpes vēderā, galvassāpes, vājums, slikta apetīte un paaugstināta ķermeņa temperatūra. Samērā bieži sastopams arī vienlaicīgs augšējo elpceļu iekaisums - iesnas un klepus.

Abas slimības ir bīstamas zīdaiņiem, maziem bērniem un cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu izteiktas dehidratācijas dēļ.

Gan rotavīrusa, gan norovīrusa infekcijas avots ir slims cilvēks vai infekcijas izraisītāja nēsātājs bez slimības simptomiem. Šīs infekcijas izraisītājs izdalās no cilvēka organisma ar fekālijām. Slimnieks vai vīrusu nēsātājs, neievērojot personīgo higiēnu, ar infekcijas slimības izraisītājiem kontaminē ūdeni, pārtiku, apkārtējās vides priekšmetus.

Lai pasargātu sevi no vīrusu infekcijām un mazinātu infekciju izplatīšanos, LIC speciālisti aicina ievērot personīgo higiēnu - bieži mazgāt rokas, it īpaši pēc tualetes apmeklēšanas, pirms un pēc ēdiena gatavošanas, bērnu autiņu maiņas, pēc kontakta ar slimnieku, kam konstatēta infekcijas slimība. Tāpat cilvēki, kuriem ir akūtas zarnu infekcijas simptomi, nedrīkst nodarboties ar pārtikas produktu gatavošanu, transportēšanu, realizēšanu, slimie bērni nedrīkst apmeklēt bērnu kolektīvus. Speciālisti arī norāda, ka nedrīkst lietot uzturā nemazgātus augļus un dārzeņus un jāēd tikai termiski apstrādāta gaļa.