Arvien izplatīts uzskats, ka ar šizofrēniju vairāk slimo sievietes

Sabiedrībā pastāv daudz stereotipu par to, kas ir šizofrēnija un kādi ir cilvēki, kuri slimo ar to slimo.

Lai noskaidrotu Latvijas iedzīvotāju informētību un attieksmi pret šizofrēnijas slimniekiem, portāls "Sieviešu klubs" veica elektronisku aptauju. Aptaujas dati liecina, ka sabiedrībā arvien izplatīts ir viedoklis, ka ar šizofrēniju vairāk slimo sievietes.

Pētnieki un psihiatri uzsver, ka šizofrēnija nav ar dzimumu saistīta saslimšana. Latvijā pēdējā gada laikā Reģistra uzskaitē uzņemto pacientu sastāvā ir 51,8% sieviešu un 48,2% vīriešu. Bet neskatoties uz minimālo atšķirību saslimšanas gadījumos sieviešu un vīriešu vidū, aptaujas dati liecina, ka arvien izplatīts uzskats, ka ar šizofrēniju vairāk slimo sievietes.

Sociālantropoloģe Agita Lūse savu pētniecisko projektu īstenošanas gaitā jau vairākus gadus sadarbojas ar biedrību "Gaismas stars". Lūk, viņas skaidrojums šim uzskatam:

Viedoklis, ka sievietēm ir lielāka varbūtība nokļūt šizofrēnijas pacientu kategorijā nekā vīriešiem visdrīzāk var liecināt par sieviešu slēptām bailēm: "Ka tik kas tāds neatgadās arī ar mani!"

Pirmkārt, sievietes vairāk nekā vīrieši domā, interesējas un runā par veselību - iespējamiem tās apdraudējumiem un profilakses iespējām. Otrkārt, sievietes ikdienā izjūt spriedzi, kas ir pastāvīgāka nekā vīriešiem. Lai gan vīrieši arī bieži ir pakļauti ievērojamiem stresa faktoriem, sasprindzināties viņiem parasti nākas īsāku laiku nekā sievietēm, kurām rūpju nasta, īpaši ar bērniem saistītā, parasti jānes diendienā.

Nepieciešams attīstīt sociālo dialogu

Latvijā Reģistra uzskaitē reģistrētas 18 705 personas ar šizofrēniju, bet tie ir tikai oficiālie dati; ar šizofrēniju sirgstošo cilvēku skaits ir lielāks. Neskatoties uz šīs slimības plašo izplatību, sabiedrībā joprojām valda daudz stereotipu, tādēļ nepieciešams attīstīt sociālo dialogu un veicināt tolerantāku attieksmi pret cilvēkiem ar garīgās veselības traucējumiem.

Kā to panākt? Agita Lūse uzskata, ka pirmais solis būtu sākt atklāti runāt par šizofrēniju, jo sabiedrība ir gatava ieklausīties. To apliecina arī portāla "Sieviešu klubs" veiktā aptauja - lielākā daļa aptaujāto vēlas zināt vairāk par šizofrēniju un tās izpausmēm, un nevis tāpēc, ka baidītos, bet gan tāpēc, lai izprastu.

Latvijā

Īstenojot uz bērnu onkoloģijas attīstību vērstu projektu, plānots ieguldīt 9,3 miljonus eiro, lai turpmāko piecu gadu laikā ieviestu uz pacientu centrētu un multidisciplināru pieeju visā aprūpes procesā, aģentūru LETA informēja Veselības ministrijā (VM).