Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Austrumu slimnīcā pirmo reizi, izmantojot angiogrāfu, iegūts aknu šūnu paraugs

Šodien Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā veikta Latvijā unikāla diagnostikas procedūra - ar speciālu programmu onkoloģijas pacientiem tika veikta aknu šūnu parauga iegūšana (punkcija) tālākai izpētei.

Procedūra veikta, izmantojot oktobra sākumā uzstādīto jaunākās paaudzes angiogrāfijas iekārtu. Tas notika ārvalstu eksperta Irži Daniela no Čehijas vadībā, līdz ar to vietējie speciālisti apguva jaunu manipulācijas veidu, kā iespējami visīsākā un precīzākā veidā iegūt šūnu materiālu turpmākām analīzēm arī no nelieliem, grūti pieejamiem un dziļi lokalizētiem veidojumiem.

Speciālisti uzsver, ka pacientam, kuram tika atklāts veidojums aknās, šāda veida šūnu analīze ir nepieciešama, lai noteiktu turpmāku ārstēšanas taktiku. Aknu punktēšana ir ļoti sarežģīta procedūra, jo tā ir saistīta ar augstu komplikāciju risku. Ar šīs programmas palīdzību procedūra tika veikta vissaudzējošākā un visdrošākā veidā pacientam, informēja slimnīcā.

Jau ziņots, ka, lai palīdzētu pacientiem ar dažādām asinsvadu patoloģijām dzīvībai bīstamos gadījumos, Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā par 1,2 miljoniem latu iegādāta jauna angiogrāfijas iekārta.

Kā pastāstīja slimnīcas valdes priekšsēdētājs Viesturs Boka, iekārta iegādāta par valsts galvotā kredīta līdzekļiem, bet slimnīcas rezidente radioloģijā Sanita Ponomarjova informēja, ka jaunā ierīce bez ķirurģiskas iejaukšanās palīdzēs novērst asinsvadu defektus un deformācijas, tāpēc arī atveseļošanās process pacientiem būs krietni īsāks.

Turklāt, pateicoties jaunajai tehnoloģijai, par 60% tiks samazināta starojuma deva pacientam procedūras laikā.

Angiogrāfs tiek izmantots neiroloģisko pacientu ārstēšanai, osteoporozes, insulta, perifēro asinsvadu patoloģiju ārstēšanai, kā arī citu slimību ārstēšanai.