Ārstu māja atbrīvo telpas mazajiem pacientiem

Uzbūvējot un atklājot ārstu māju, Bērnu klīniskā universitātes slimnīca domājusi ne tikai par ārstu labsajūtu, bet par mazajiem pacientiem un viņu vecākiem. Ārstu māja, kas uzcelta kā astoņu stāvu ēkas piebūve, atbrīvo telpas nodaļās, kurās nu pacientiem būs vairāk vietas.

Atsevišķās bērnu slimnīcas nodaļās pašlaik valda visai skaļa gaisotne – notiek vērienīgi remontdarbi, kas daudziem, īpaši pacientiem, var radīt diskomfortu, tomēr, redzot, kādas ir jaunuzceltās vai renovētās telpas – gaišas un saulainas, ir vērts neērtības paciest. «Pie mums patiešām ir saspringts laiks, jo remontdarbi notiek trīs nodaļās,» stāsta bērnu slimnīcas vadītāja Anda Čakša, «apmēram pēc četrām nedēļām būs pabeigta un savu darbu sāks observācijas nodaļa ar 27 pacientu gultas vietām.» A. Čakša paskaidro, ka šajā nodaļā pacientus varēs novērot līdz 24 stundām, neievietojot slimnīcā. Tas atsevišķos gadījumos nepieciešams, lai izvērtētu pacienta stāvokli un gadījumos, ja pacienta veselības stāvoklis to ļaus, palaist mājās. Šādas observācijas nodaļas darbojas arī lielajās, pieaugušo slimnīcās. Remontdarbi notiek arī neonatālajā klīnikā, kur ārstē vismazākos pacientus – jaundzimušos, kā arī dienas stacionārā ķirurģijas pacientiem. Tas arī notiek ar domu pacientus iespējami vairāk ārstēt ambulatori, ne slimnīcā.

Nupat atklātā ārstu māja ir slimnīcas 20. korpusa jeb astoņu stāvu ēkas piebūve. Uz jauno ēku pārcelsies ārsti, rezidenti un atbalsta personāls. Ārstu mājas katrs stāvs ir savienots ar nodaļām, tāpēc jaunās izmaiņas nenozīmē, ka ārsti strādās paši par sevi citā mājā. Slimnīcā paskaidro, ka nodaļas un atbilstošās specializācijas ārsti strādās vienā stāvā. Šīs izmaiņas ļaus būtiski paplašināt esošo aprūpes nodaļu platību – palātu skaitu, nodrošinot ērtākus apstākļus pacientiem un iespēju vecākiem būt klāt slimnīcā kopā ar saviem bērniem. Slimnīcas vadītāja Anda Čakša norāda, ka gultas vietu skaits slimnīcā netiek palielināts, tieši otrādi – slimnīcas strādā pie tā, lai gultas vietu skaitu samazinātu ar domu attīstīt ambulatoro veselības aprūpi – visos gadījumos, kad tas ir iespējams, bērniņus ārstēt mājās un apmeklēt ārstu nepieciešamības dēļ. «Jaunā piebūve mums ļauj esošās telpas padarīt ērtākas, patīkamākas pacientiem, piemēram, lai vienā palātā būtu divi trīs bērni, nevis desmit, lai palātā būtu vieta gultai arī vecākam,» saka A. Čakša. Vēl pirms desmit gadiem neviens nevarēja iedomāties situāciju, ka vecāki var palikt pie bērna slimnīcā, tagad tā ir pašsaprotama lieta.

Astoņstāvu ēkas remontdarbi rit pilnā sparā (ēka celta 1973. gadā) – to atjauno gan no ārpuses, gan iekšpuses, veicot telpu pārplānojumu. Būs nomainīts jumts un siltinātas sienas. Vienlaikus turpinās renovācijas darbi vienai no infekciju nodaļām, kur gadā ārstējas vairāk nekā tūkstoš bērnu ar akūtām vīrusu saslimšanām. Paredzēts, ka nodaļā būs 40 gultas vietas, pacientiem un vecākiem būs pieejamas vienvietīgās un divvietīgās palātas. Renovācijas darbi notiks līdz 2014. gadam, kad tiks pabeigta visu aprūpes nodaļu atjaunošana Torņakalnā bērnu slimnīcā. Remontdarbi tiek veikti lielākoties par Eiropas struktūrfondu naudu, bet 13 procenti ir valsts līdzfinansējums un divi procenti – slimnīcas nauda, kopējās izmaksas ir septiņi miljoni latu.

Latvijā

Latvijas Universitātes (LU) fonds saņēmis vienu miljonu eiro lielu ziedojumu no uzņēmuma "MikroTik" Eksakto zinātņu un tehnoloģijas fakultātes un Medicīnas un dzīvības zinātņu fakultātes atbalstam, informē augstskola.

Svarīgākais