Finansējumu kompensējamām zālēm nākamgad sola nemazināt

Nākamgad finansējums kompensējamiem medikamentiem samazināts netiks, šodien konferences "Jauna sadarbība - jaunas iespējas" laikā norādīja Veselības ministrijas (VM) valsts sekretāra vietnieks Juris Bundulis.

Bundulis pat sacīja, ka no 1.janvāra rasta iespēja pārdalīt līdzekļus no Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) Veselības ekonomikas centram, lai HIV/AIDS slimnieku kompensējamie medikamenti būtu pieejamāki klientiem un būtu nopērkami aptiekās.

Tāpat Bundulis atgādināja, ka trūcīgas personas jau šobrīd var saņemt zāļu un medicīnisko preču turpmāku kompensāciju pēc tam, kad personas izdevumi par kompensējamo zāļu vai medicīnisko ierīču iegādi būs pārsnieguši 12,5 latus ceturksnī.

Nākamgad turpmāku kompensāciju varēs saņemt pēc tam, kad izdevumi būs pārsnieguši 50 latu summu.

Latvijas Farmācijas arodbiedrības priekšsēdētāja Brigita Paegļkalne gan uzsvēra, ka pacientiem šai situācijā jābūt informētiem par to, kā jārīkojas, jo viņiem par savu trūcīgas personas statusu farmaceits jāinformē jau pirms čeka saņemšanas. Šai gadījumā šobrīd ir nepieciešams saglabāt visu medikamentu recepšu kopijas, lai kompensāciju pēc tam saņemtu. Pretējā gadījumā tas nav iespējams.

Bundulis solīja, ka veiks sarunas ar Veselības norēķinu centru, lai šādu kopiju uzrādīšana nebūtu nepieciešama un atvieglotu procesu gan klientiem, gan farmaceitiem.

Tāpat VM pārstāvis informēja, ka ar pieejamiem resursiem nākamgad tiks nodrošināta neatliekamā palīdzība, kurai finansējums netikšot mazināts.

Jau ziņots, ka Latvijas cilvēku ar īpašām vajadzībām sadarbības organizācija "Sustento" sadarbībā ar Starptautisko Inovatīvo farmācijas firmu asociāciju un Veselības ministriju rīkoja ceturto gadskārtējo konferenci "Jauna sadarbība - jaunas iespējas".

Pēc "Sustento" aptaujas datiem, Latvijā šobrīd aptuveni trešdaļa pacientu likumā paredzētos valsts kompensējamos medikamentus hronisko slimību ārstēšanai saņem tikai daļēji, bet atsevišķos gadījumos vispār tiek atstāti bez zālēm.

Svarīgākais