No ārvalstīm atved ļoti lipīgās masalas

Latvijā reģistrēts šogad pirmais saslimšanas gadījums ar masalām. Pēdējo trīs gadu laikā šis ir otrais gadījums, kad klīniski un laboratoriski apstiprināta inficēšanās ar masalu vīrusu, informē Latvijas Infektoloģijas centrs (LIC).

Pacients ievietots slimnīcā nedēļu pēc atgriešanās no ārzemju ceļojuma un pašlaik turpina ārstēties Infektoloģijas centrā, pastāstīja ārste Ieva Kozlovska. Visas saslimšanas klīniskās pazīmes liecināja, ka pacients inficējies ar masalu vīrusu – paaugstināta temperatūra, drudzis, sauss klepus, deguna un rīkles gļotādas iekaisums, masalām raksturīgi izsitumi.

Masalas ir ļoti lipīga vīrusu infekcijas slimība, kura bieži izraisa plašus uzliesmojumus, galvenokārt nevakcinēto vai daļēji vakcinēto personu vidū. Inficēšanās gadījumā masalu simptomi parādās vidēji 10–12 dienu laikā kopš kontakta brīža ar saslimušo. Masalas izplatās gaisa pilienu, kā arī tieša kontakta ceļā. Tās noris ar drudzi, izteiktu deguna un rīkles gļotādu iekaisumu, konjunktivītu, nedaudz virs ādas paceltiem izsitumiem. Masalu vīruss var izraisīt smagas komplikācijas – plaušu karsoni, vidusauss iekaisumu, laringītu, bronhītu un citas. Augstāka mirstība tiek novērota bērniem, kas jaunāki par pieciem gadiem, un cilvēkiem ar novājinātu imunitāti.

Masalu vīruss pērn plaši cirkulēja Eiropā – Francijā, Spānijā, Rumānijā, Itālijā, Vācijā, un šajā laikā ar masalām slimojuši gandrīz 30 000 Eiropas iedzīvotāju, liecina Eiropas slimību profilakses un kontroles centra dati. «Arī šogad masalu vīrusa izplatība Eiropā turpinās – jaunākie masalu uzliesmojuma gadījumi reģistrēti Ukrainā – tur infekcija skārusi jau 1300 cilvēkus,» stāsta epidemioloģe Antra Bormane. Ikvienam, kas dodas uz masalu vīrusa infekcijas skartajiem reģioniem, ir svarīgi zināt, ka vienīgais efektīvais veids, lai izvairītos no saslimšanas, ir vakcinācija. Atbilstoši Pasaules veselības organizācijas rekomendācijām visās valstīs, ieskaitot Latviju, tiek veikta bērnu vakcinācija pret masalām, kura ietver divas potes. Pirmo poti bērns saņem 12–15 mēnešu vecumā, un revakcināciju veic septiņu gadu vecumā. Inficēšanās riskam ar masalām ir pakļauti nevakcinēti bērni un pieaugušie, tāpēc pirms ceļojuma uz valstīm, kur ir izplatītas masalas, ieteicams pārbaudīt datus par savu un sava bērna vakcināciju.

Latvijā

Ceļu satiksmes drošības direkcija (CSDD) ir izsludinājusi iepirkumu par Biķernieku kompleksās sporta bāzes tuneļa pārbūvi un būvju demontāžu, liecina informācija Elektronisko iepirkumu sistēmā (EIS).

Svarīgākais