Lemj par risinājumiem tuberkulozes vakcinācijas nodrošināšanai

Lai risinātu jautājumus saistībā ar problēmām nodrošināt vakcināciju pret tuberkulozi, šodien, 24.janvārī, Veselības ministrijā norisinājās sanāksme, kurā piedalījās atbildīgie ministrijas, Nacionālā veselības dienesta un Latvijas Infektoloģijas centra speciālisti.

Nacionālā veselības dienesta (NVD) pārstāvji informēja, ka no vakcīnas piegādātāja SIA „ELPIS” ir saņemta informācija, par tehniskām problēmām ražotnē, kā rezultātā vakcīnas atbilstoši noslēgtajam līgumam nevarēs piegādāt līdz marta vidum. Līguma nosacījumi paredz, ka piegādātājam par nespēju pildīt nosacījumus NVD jāinformē 3 mēnešus iepriekš, kā arī jānodrošina vakcīnu rezerves 3 mēnešiem, kas nav izdarīts. NVD līdz otrdienas rītam nebija informācijas vai SIA „ELPIS” pildīs uzņemtās saistības.

Tikšanās laikā tika nolemts, ka, ja SIA „ELPIS” atteiksies pildīt līguma nosacījumus, NVD operatīvi sazināsies ar kaimiņvalstīm par iespēju sagādāt tuberkulozes vakcīnas vai rīkos alternatīvu iepirkumu, radušos zaudējumus pēc tam piedzenot no SIA „ELPIS”.

Vienlaikus Latvijas Infektoloģijas centra speciālisti norādīja, ka vakcināciju pret tuberkulozi bērniem, kuriem vakcinācija dažādu iemeslu dēļ atlikta, iespējams veikt arī vēlāk. Tāpat speciālisti sagatavos informāciju par nepieciešamajiem profilakses pasākumiem, lai bērnu vecāki zinātu kā rīkoties, lai mazuļus pasargātu no iespējamās inficēšanās, ja radīsies vakcīnu piegādes pārtraukums.

Latvijā

Aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P) 11.oktobrī ir ierosinājis dienesta pārbaudi par "militarizētās tēlniecības kompozīcijas" ar kāpurķēžu bruņutransportieri "CVR(T)" būvniecību pie militārās bāzes Ādažos, informē Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa.