Šogad Latvijā reģistrēti 169 jauni HIV inficēšanās gadījumi

Šogad Latvijā reģistrēti 169 jauni inficēšanās gadījumi ar imūndeficīta vīrusu (HIV), informēja Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC).

Kopējais HIV inficēto skaits Latvijā sasniedzis 4506 cilvēkus, turklāt šogad HIV stadijā miruši 14, AIDS stadijā miruši 28 cilvēki.

Turpretī Infektoloģijas HIV/AIDS nodaļas uzskaitē ir 3038 HIV/AIDS inficētie, no kuriem 794 ir AIDS stadijā. Tas nozīmē, ka no šiem reģistrētajiem cilvēkiem terapiju saņem visi tie līdzestīgie pacienti, kam tā indicēta un nepieciešama. Pārējie cilvēki, kuri LIC nav reģistrējušies, ārstēšanu nesaņem.

Tāpat apkopotie dati liecina, ka Infektoloģijas centra uzskaitē esošie slimnieki ir lielākoties vīrieši - 2057, bet pārējās ir sievietes. No visiem HIV/AIDS pozitīvajiem cilvēkiem vairākums ir heteroseksuāli orientēti cilvēki - 2675. 1989 pacienti ir narkotiku lietotāji.

Visvairāk pacientu patlaban ir vecuma grupā no 21 līdz 30 gadiem. Tie ir 1287 cilvēki, 1019 ir vecuma grupā no 31 līdz 40 gadiem, bet 495 - vecumā līdz 50 gadiem. Turklāt vairāk nekā puse slimnieku ir ar vidējo un vidējo speciālo izglītību.

LIC informē, ka specifisko terapiju centrā saņem 415 cilvēki, bet 21 grūtniece un trīs medicīnas darbinieki saņem profilaktisko terapiju.

Kā ziņots, šī gada pirmajos sešos mēnešos Latvijā reģistrēti 126 jauni HIV inficēšanās gadījumi.

HIV/AIDS gadījumi Latvijā tiek reģistrēti kopš 1987.gada. Visaugstākais gada laikā reģistrētais rādītājs - 807 HIV gadījumi - bija 2001.gadā, un kopš tā laika jauno gadījumu skaits ievērojami samazinājies.

Latvijā

Latvijas basketbolista Dāvja Bertāna ģimene ir iegādājusies kafijas grauzdēšanas un tirdzniecības uzņēmuma AS "Kalve Coffee" akcijas, kļūstot par vienu no uzņēmuma mazākuma akcionāriem, aģentūru LETA informēja uzņēmuma pārstāvji.

Svarīgākais