Veselības inspekcija aicina Naujenes pagasta iedzīvotājus pagaidām nelietot aku ūdeni uzturā

Dzelzceļa avārijas rezultātā vidē nonākušo ķīmisko vielu piesārņojums gruntsūdeņos pagaidām nav nonācis - par to liecina pārbaudes rezultāti, kuri ir attiecināmi uz dzeramā ūdens paraugiem, kas pirmdien 16.janvārī ņemti no notikuma vietai tuvumā esošajām individuālajām akām.

Tomēr Veselības inspekcija aicina avārijas vietai tuvumā dzīvojošos Naujenes pagasta iedzīvotājus piesardzības nolūkos pagaidām vēl nelietot seklo aku (grodu aku) ūdeni uzturā. Aku ūdens saimnieciskām vajadzībām ir lietojams bez ierobežojumiem, kā arī Kraujas ciema centralizētās ūdensapgādes ūdens lietošanai ierobežojumi nepastāv.

Turpmāk SIA Vides Konsultāciju Birojs, atbilstoši apstiprinātajai Vides izpētes darba programmai veiks novērojumus, kas saistīti ar piesārņojuma iespējamo izplatīšanos gruntsūdeņos, grunts virszemes ūdens analīzes, kā arī periodiski veiks gaisa kvalitātes novērojumus tik ilgi, cik tas būs nepieciešams. Reizi divās nedēļā tiks pārbaudīta arī ūdens kvalitāte tuvējās individuālajās akās un Kraujas ciema centralizētās ūdens apgādes sistēmas urbumā.

Gadījumā, ja avārijas teritorijas apkārtnes iedzīvotājiem rodas šaubas par individuālo dzeramā ūdens avotu kvalitāti, konstatējot ūdens smaržas un garšas izmaiņas, lūdzam zvanīt uz Veselības inspekcijas Latgales reģiona Kontroles pārvaldes nodaļu pa tālruni 26641151.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.