Circene 2012. gadu pasludina par Mātes un bērna veselības gadu

Šodien, 18.janvārī, veselības ministre Ingrīda Circene preses konferencē pasludināja 2012.gadu par Mātes un bērna veselības gadu un informēja par plānotajiem pasākumiem mātes un bērna veselības aprūpes uzlabošanai.

Atbilstoši Veselības ministrijā izstrādātajam Mātes un bērna veselības uzlabošanas plānam 2012.-2014.gadam, paredzēts īstenot pasākumus trīs virzienos: mātes un bērna veselības uzlabošanas, neauglības ārstēšanas un starpnozaru sadarbības jomā, jo jautājumam nepieciešama kompleksa pieeja.

Veselības ministrija iecerējusi ieviest papildu valsts apmaksātas izmeklēšanas metodes grūtniecēm un jaundzimušajiem, iesaistīt grūtniecības novērošanā privāti praktizējošus ginekologus un citus speciālistus īstenojot principu „nauda seko grūtniecei”, kā arī plašāk iesaistīt ģimenes ārsta komandu ģimenes plānošanas un reproduktīvās veselības veicināšanā. Tāpat plānots izveidot uzraudzības un analīzes sistēmas, lai būtu iespējams operatīvi ieviest nepieciešamās izmaiņas perinatālās aprūpes sistēmā valstī un auditētu gadījumus, kuros māte mirusi.

Paredzēts grūtniecēm nodrošināt brīvprātīgu valsts apmaksātu vakcināciju pret gripu, kā arī kompensēt nepieciešamos recepšu medikamentus 25% apmērā grūtniecēm un sievietēm pēcdzemdību periodā līdz 42 dienām, un bērniem līdz 2 gadu vecumam.

Tāpat plānots nodrošināt topošo vecāku bezmaksas apmācības procesu pirmsdzemdību aprūpes laikā un veicināt zīdaiņu zīdīšanu, atkārtoti izdodot informatīvo materiālu „Zīdīšanas ABC” un atjaunojot Mazulim draudzīgas slimnīcas kustību.

Neauglības problēmas risināšanai iecerēts izveidot valstī centralizētu reģistru, kurā tiks ietverta informācija par personām, kurām nepieciešama valsts atbalsta programma neauglības ārstēšanai, veiktajām medicīniskās apaugļošanas procedūrām un dzimumšūnu donoriem. Plānots arī izveidot centralizētu spermas banku, iekļaut valsts kompensējamo zāļu sarakstā medikamentus neauglības ārstēšanai un iekļaut neauglības diagnostiskos izmeklējumus un medicīniskās apaugļošanas procedūras valsts apmaksāto ārstniecības pakalpojumus sarakstā.

Apzinoties starpnozaru sadarbības nozīmi mātes un bērna kā arī vispārīgas sabiedrības veselības nodrošināšanā, paredzēts iekļaut veselības mācību kā obligātu mācību priekšmetu vispārējās vidējās un profesionālās izglītības mācību programmās, izglītot jaunos vecākus par vardarbību ģimenē un atbalsta iespējām no vardarbības cietušajiem.

Veselības ministrija uzskata, ka bez atbalsta pasākumiem veselības aprūpes nozarē ne mazāk būtiski ir izstrādāt atbalsta pasākumus sociālās politikas un nodokļu politikas jomā. Viens no būtiskākajiem risināmajiem jautājumiem būtu noteikt pašvaldībām pienākumu nodrošināt bērniem vietu pirmsskolas izglītības iestādē no pusotra gada vecuma vai alternatīvas iespējas bērna pieskatīšanai. Savukārt, nodokļu politikas jomā, būtu nepieciešams paaugstināt iedzīvotāju ienākuma nodokļa apmēru par apgādībā esošām nepilngadīgām personām, kā arī neauglības ārstēšanas izdevumus iekļaut iedzīvotāju ienākumu nodokļa maksātāja attaisnotajos izdevumos par ārstniecisko pakalpojumu izmantošanu.

Veselības ministrija norāda, ka kopējais nepieciešamais finansējums informatīvo, atbalsta, diagnostisko un ārstniecisko pasākumu nodrošināšanai veselības sektorā 3 gados būtu nepieciešami 6,9 miljoni latu.

Latvijā

Aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P) 11.oktobrī ir ierosinājis dienesta pārbaudi par "militarizētās tēlniecības kompozīcijas" ar kāpurķēžu bruņutransportieri "CVR(T)" būvniecību pie militārās bāzes Ādažos, informē Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa.