Ārzemēs latvieši visvairāk sasirgst ar zarnu infekcijām

Latvijā pagājušajā gadā reģistrēti 194 infekcijas slimību gadījumi, kad cilvēku inficēšanās notikusi ārzemēs. Salīdzinājumā ar iepriekšējiem gadiem pērn ārvalstīs inficēto cilvēku skaits ir trīskāršojies – 2010. gadā bija reģistrēts 51 gadījums, 2009. gadā – 87 gadījumi.

Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) Epidemioloģiskās drošības un sabiedrības veselības departamenta vadītājs Jurijs Perevoščikovs stāsta, ka ārzemju ceļojumu laikā Latvijas iedzīvotāji (148 gadījumi) pārsvarā inficējušies ar akūtām zarnu infekcijām, visbiežāk ar tām Latvijas iedzīvotāji saslimuši pēc ceļojumiem uz Indiju, Turciju, Krieviju (katrā valstī reģistrēti 13 saslimšanas gadījumi), Ēģipti, Lietuvu, Lielbritāniju, Āfrikas valstīm, Ukrainu, Bulgāriju un Igauniju. No visiem saslimšanas gadījumiem ar akūtām zarnu infekcijām 58 gadījumos jeb 40 procentos saslimušajiem konstatēti neatšifrētas etioloģijas gastroenterīti, 45 gadījumos cilvēki inficējušies ar dažādiem vīrusiem, 21 ceļotājam tika konstatēta salmoneloze. 2011. gadā tika reģistrēts viens no Indijas ievests paratīfa gadījums.

Latvijā 2011. gadā tika reģistrēti 46 ievestie saslimšanas gadījumi ar citām infekcijas slimībām, visvairāk – ar Laimas slimību, legionelozi, malāriju un Denges drudzi. Ar Laimas slimību ārzemēs inficējušies 14 cilvēku (visvairāk – četri cilvēki – Vācijā). Ceļojumos uz Čehiju, Indiju, Meksiku un Vāciju reģistrēti četri legionelozes saslimšanas gadījumi. Trīs personas inficējās ar malāriju ceļojumu laikā uz Indiju un Ganu, savukārt pēc ceļojumiem uz Indiju un Nigēriju divas personas saslima ar Denges drudzi.

Latvijā

Aizsardzības ministrs Andris Sprūds (P) 11.oktobrī ir ierosinājis dienesta pārbaudi par "militarizētās tēlniecības kompozīcijas" ar kāpurķēžu bruņutransportieri "CVR(T)" būvniecību pie militārās bāzes Ādažos, informē Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa.