Pacienti saņem tikai lētākās zāles

Lai arī viens vislētākais medikaments konkrētā diagnozē kompensējamo zāļu sarakstā būs zināms tikai no šā gada 1. februāra, jaunā kārtība stājusies spēkā jau šobrīd – jaunajiem pacientiem tiek izsniegti vislētākie medikamenti.

Ārstam īpašajā kompensējamo zāļu receptē jāraksta zāļu vispārīgais nosaukums, bet aptiekas drīkst izsniegt to medikamentu, kurš ir vislētākais šobrīd. Pašlaik vēl var būt situācija, ka lētāki ir vairāki medikamenti, taču tas no 1. februāra mainīsies, Neatkarīgajai uzsver Nacionālā veselības dienesta speciāliste Laura Lapiņa.

Ministru kabinets vienā no pēdējām sēdēm pagājušajā gadā skatīja grozījumus skaļajos noteikumos par to, kā turpmāk izrakstāmi kompensējamie medikamenti. Iebildes no dažādām organizācijām, no kurām lielākās ir Latvijas Ārstu biedrība un pacientu organizācijas, netika ņemtas vērā, un noteikumi tika pieņemti. Lai arī valdība nolēma, ka jaunā sistēma stāsies spēkā vienu mēnesi vēlāk, t. i., 2012. gada

1. februārī, nekā tas sākotnēji tika paredzēts, proti, 1. janvārī, tomēr, kā noskaidroja Neatkarīgā, jaunās sistēmas pamatbūtība darbojas jau tagad. Proti, jau no 1. janvāra ārstam jaunajiem pacientiem ir jāraksta receptē vispārīgais nosaukums, aptiekai jāizsniedz kāds no pašlaik vairākiem lētākajiem līdzvērtīgas efektivitātes (references) medikamentiem. «No 1. februāra mainīsies tas, ka būs jauns saraksts un katra vispārīgā zāļu nosaukuma ietvaros būs tikai viens lētākais medikaments, ko izsniegs aptiekās, ja uz receptes būs rakstīts vispārīgais zāļu nosaukums,» pastāstīja L. Lapiņa.

Pacientiem, kas līdz šim jau saņēmuši kompensējamās zāles kādai konkrētai diagnozei – attiecīgajai diagnozei zāļu izrakstīšanas kārtība paliks tāda pati kā iepriekš. Ārsts varēs izrakstīt konkrētu zāļu nosaukumu. «Taču arī te jāatgādina, ka valsts 50, 75 un 100 procentu apmērā – atkarībā no konkrētās diagnozes kompensācijas apmēra – kompensē lētākās no zālēm ar līdzvērtīgu efektivitāti. Ja pacientam ir izvēlētas dārgākas zāles, starpība starp lētākām un dārgākām jāsedz pašam pacientam,» norāda L. Lapiņa. Arī par jauno kārtību pacientiem vajadzētu vispirms izrunāties ar savu ārstu, jo «diagnozes mēdz būt sarežģītas» un katrs pacients «neiegādāsies grāmatu ar visiem zāļu nosaukumiem».

Pēc Nacionālā veselības dienesta datiem, katru gadu pieaug pacientu skaits, kuriem atbilstoši diagnozei pienākas valsts kompensējamie medikamenti: 2009. gadā – 482 461, bet 2010. gadā – 505 773 pacienti. Prognozējams, ka šogad tie būs jau vairāk nekā 520 000 pacientu.

***

biežāk uzdotie jautājumi par kompensējamiem medikamentiem

– Ja man šogad pirmoreiz izraksta kompensējamos medikamentus un receptē rakstīts zāļu vispārīgais nosaukums, kādu medikamentu es saņemšu aptiekā?

– Janvārī jūs saņemsiet vienu no pašlaik lētākajiem medikamentiem, februārī – vislētākais medikaments būs tikai viens.

– Ja receptē ierakstīts zāļu vispārīgais nosaukums, bet es jau līdz šim ārstējos ar konkrēto diagnozi, vai es varēšu izvēlēties medikamentu?

– Jākonsultējas ar ārstu, kāpēc ierakstīts vispārīgais nosaukums, ja pirms tam lietots konkrēts medikaments. Tomēr, ja būs izrakstīts starptautiskais nosaukums, aptiekas izsniegs lētāko.

– Ja esmu pirmreizējs pacients un ārsts man ierakstījis receptē zāļu vispārīgo nosaukumu, kādu medikamentu es saņemšu un vai man ir tiesības piemaksāt un izvēlēties citu medikamentu?

– Jūs saņemsiet vislētāko medikamentu (janvārī – vienu no vairākiem lētākajiem, februārī – vienu saskaņā ar apstiprināto sarakstu). Ja jūs vēlēsieties citu medikamentu, jums tas būs jāapmaksā pilnībā no savas kabatas.

– Ja saņemu kompensējamos medikamentus jau ilgāku laiku, bet man ārsts noteicis jaunu diagnozi, vai arī man jāraksta vispārīgais nosaukums jaunajai diagnozei un aptiekā izsniegs lētāko?

– Jā, ja noteikta jauna diagnoze, visticamāk, tiek izrakstīts jauns medikaments, un tad ārstam jāraksta starptautiskais (jeb vispārīgais) nosaukums, un aptiekā izsniegs vislētāko medikamentu.

– Kā es varu iegūt informāciju par to, kurš ir vislētākais medikamentus manai slimībai un cik tas maksā?

– Noteikti no ārstējošā ārsta, kuram šāda informācija ir pieejama. Ārsts arī var izskaidrot, kāds medikaments tiek izrakstīts. Informācija ir pieejama arī aptiekās

– Vai internetā ir (būs) pieejams saraksts ar savā grupā vislētāko medikamentu?

– Pašlaik Nacionālā veselības dienesta mājaslapā (vec.gov.lv) sadaļā Kompensējamie medikamenti ir publicēts saraksts, kas ir spēkā no šā gada 1. janvāra.

– Cik ilgu laiku man ir jālieto konkrētais medikaments, lai varētu ziņot, ka tas man neder?

– Nav noteikts konkrēts termiņš, tā ir ārsta kompetence izlemt, vai pacientam konkrētās zāles nedod terapeitisku efektu, un mainīt medikamentu.

– Kas būs nākamais medikaments, ko man ārsts varēs izrakstīt?

– Ja aptiekā izsniegtās lētākās zāles nesniegs vēlamo terapeitisko efektu, ārsts varēs izrakstīt citas zāles, sākot ar nākamajām lētākajām attiecīgā vispārīgā nosaukuma zālēm.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais