Veikti grozījumi kompensējamo zāļu apmaksas noteikumos

Šodien, 27.decembra, Ministru kabineta sēdē apstiprināts Veselības ministrijas (VM) izstrādātais grozījumu projekts kompensējamo zāļu un medicīnas ierīču apmaksas noteikumos.

Atbilstoši 2011.gada 4.novembra Ministru kabinetā sēdē apstiprinātajiem Sociālās drošības tīkla stratēģijas pasākumiem trūcīgām personām 2012.gadā visi kompensējamie medikamenti un medicīnas ierīces tiks apmaksātas 100% apmērā tāpat kā līdz šim. Savukārt, iedzīvotāji ar ienākumu līmeni līdz 120 latiem mēnesī nākamajā gadā nepieciešamos valsts apmaksātos medikamentus un medicīnas ierīces saņems vispārējās kompensācijas sistēmas kārtībā – ar 50%, 25% vai 0% līdzmaksājumu.

Ārstiem, izrakstot savstarpēji aizvietojamās valsts kompensētās zāles vai medicīnas ierīces pacientam pirmo reizi, receptē būs jānorāda to starptautiskais nepatentētais nosaukums (INN), savukārt, aptiekā būs pienākums izsniegt lētākos attiecīgās zāļu grupas medikamentus vai medicīnas ierīces.

Saistībā ar nepieciešamību definēt zāles un medicīnas ierīces ar zemāko cenu, nepieciešams atlikt jaunās kārtības spēkā stāšanās kārtību par 1 mēnesi – līdz ar to tā tiks īstenota ar 2012.gada 1.februāri. Prognozēts, ka 2012.gadā kompensējamo zāļu un medicīnas ierīču budžetā izdosies ietaupīt 1,7 miljonus latu.

Vienlaikus VM norāda, ka ir aizdomas par iespējamu koordinētu pretestību jaunajai kārtībai no ražotāju pārstāvjiem, par ko liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati. Vairāki zāļu ražotāji esot iesnieguši pilnīgi identiskus cenu piedāvājumus, tādējādi radot aizdomas par iespējamu slēptu vienošanos ar mērķi nepieļaut konkurences pastiprināšanos un kavēt valsts institūciju rīcību lētāko medikamentu noteikšanai. Tādēļ ministrija uzdevusi NVD ziņot par šiem gadījumiem Konkurences padomei.

Grozījumi paredz arī 2012.gadā saglabāt kārtību, kas nosaka, ka deficīta veidošanās gadījumā kompensējamo medikamentu un medicīnas ierīču budžetā, zāļu ražotāji trūkstošo finansējuma daļu segs proporcionāli katra tirgus daļai kompensācijas sistēmas ietvaros.

Tāpat grozījumi paredz, ka pacientiem ar diagnozi „Vīrushepatīti” arī turpmāk kompensācijas apmērs tiks saglabāts 75% apmērā.