Laboratoriski apstiprināts otrs gripas gadījums Latvijā

Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) Virusoloģijas laboratorijā apstiprināts otrais gripas gadījums Latvijā šajā sezonā.

LIC direktore Baiba Rozentāle informē, ka pacientam laboratoriski konstatēts A gripas vīrusa tips. LIC uzskata, ka arī šis, tāpat kā pirmais gripas gadījums Latvijā šajā sezonā, ir ievestas gripas gadījums. Pacients veicis tālu lidojumu no Āfrikas kontinenta un saslimis tūlīt pēc atgriešanās Latvijā. Tas nozīmē, ka inficēšanās ar gripu notikusi jau ceļojuma laikā.

Gripa ir akūta un ļoti lipīga vīrusu infekcija, kas skar elpceļus un ko izraisa A un B gripas vīrusu tipi. Salīdzinot ar citām infekcijas slimībām, gripa atšķiras ar izplatīšanās ātrumu, izraisīto komplikāciju biežumu un smagumu. Klīniski saslimšana izpaužas ar pēkšņu sākumu - augstu temperatūru, galvassāpēm, drudzi, vispārēju vājumu, muskuļu un locītavu sāpēm. Raksturīgs arī „aizlikts deguns” bez iesnām un sauss, rejošs klepus.

Slimošanas laikā svarīgi ievērot ikdienas profilakses pasākumus katram cilvēkam, bet, jo īpaši - saslimušā tuvumā esošajiem un pašam saslimušajam. Bieži jāmazgā rokas ar ziepēm un ūdeni, it īpaši pēc klepošanas vai šķaudīšanas. Ja jūties saslimis, neej uz darbu vai skolu, bet paliec mājās un nekavējoties sazinies ar savu ģimenes ārstu - saka profesore un norāda, ka infektologu pieredze liecina, ka vakcinācija ir visefektīvākais gripas profilakses līdzeklis. Vakcīnas sastāvā ietverta aizsardzība pret attiecīgajā gripas sezonā prognozētajiem A un B tipa gripas vīrusiem.

Latvijā

Latvijā turpina strādāt vairāk nekā 60 000 pensionāru, turklāt ne visi to dara, lai izklaidētos un būtu darba tirgū, bet arī lai izdzīvotu un iztiktu, intervijā Latvijas Radio pauda Latvijas Pensionāru federācijas valdes priekšsēdētāja Aija Barča.

Svarīgākais