Telemedicīnas lielākie ieguvēji – pacienti

Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas telpās atklāta mūsdienīga telekonferenču sistēma, kas palīdzēs attīstīt telemedicīnas pakalpojumus Latvijā. Līdzīga iekārta uzstādīta arī Liepājas reģionālajā slimnīcā, lai nodrošinātu speciālistu sadarbību un pieredzes apmaiņu abās slimnīcās.

Stradiņa slimnīcas speciāliste Ieva Stibe pastāstīja, ka jaunais aprīkojums veicinās ātru un efektīvu attālinātās medicīniskās palīdzības un konsultāciju pieejamību Kurzemes reģiona iedzīvotājiem, arī laika un līdzekļu ekonomiju pacientiem, iespējas saņemt valsts vadošo speciālistu konsultācijas, ātrāku diagnozes noteikšanu un ārstēšanas taktikas izvēli. Atklāšanas pasākuma dalībniekiem bija iespēja ielūkoties mediķu ikdienā – Liepājas ārsti telekonferences laikā vērsās pie Stradiņa slimnīcas mediķiem, lai konsilija veidā vienotos par turpmāko terapiju kādam 53 gadus vecam pacientam ar sarežģītu onkoloģisku gadījumu uroloģijā. Vīrietim sākotnēji tika atklāts audzējs urīnpūslī, kas ārstēts, izmantojot staru terapiju. Audzējs pēc terapijas būtiski samazinājies, taču tad magnētiskās rezonanses izmeklējumā pacientam atklāti audzēji arī nierēs un urīnvadā. Pēc sekojošām nieres un urīnvada operācijām pacienta organismā audzēji vairs nav atrasti. Kopā ar Stradiņa slimnīcas ārstiem tika izvēlēta pacientam atbilstoša profilaktiska terapija.

Telekonferenču sistēma ir dāvinājums Latvijai no pasaulē vadošā Ķīnas informācijas un komunikācijas tehnoloģiju uzņēmuma Huawei Technologies. Tas ir Baltijas valstīs pirmais tik augsta līmeņa aprīkojums, ko slimnīcās izmanto telemedicīnas pakalpojumiem. Iekārtai ir trīs 65 collas lieli ekrāni, panorāmas videokameras, AAC-LD audio standarts un skārienjutīgs vadības panelis. Gadā šīs iekārtas iespēju izmantošana palīdzētu ap 100 onkoloģisko, 150 kardioloģisko, 50 oftalmoloģisko pacientu, kā arī pacientiem citās medicīnas nozarēs. Galvenie ieguvēji būs pacienti, jo šī telemedicīnas sistēma ir orientēta uz pacientu efektīvu ārstēšanu, atzina Stradiņa slimnīcas vadītājs Modris Dzenītis.