Rozentāle: Ir nepiedodami pusceļā apstādināt valsts galvoto kredītu izmantošanu slimnīcās

„Nespēja domāt ilgtermiņā ir galvenais šķērslis slimnīcu infrastruktūras sakārtošanai un valsts tautsaimniecības atveseļošanai,” komentējot šodien valdības Sadarbības padomē lemto jautājumu par ārstniecības iestādēm piešķirto valsts galvoto kredītu izmantošanu, norādīja veselības ministre, profesore Baiba Rozentāle.

Pret atļauju izmantot valsts galvotos kredītus 3 universitātes slimnīcu un psihiatrijas slimnīcu attīstībai iebilda „Jaunā laika” deputāte Ingrīda Circene un „Pilsoniskās savienības” deputāti, un tika nolemts jautājumu neiekļaut rītdienas valdības sēdē un atkārtoti virzīt saskaņošanai ar Finanšu ministriju.

„Slimnīcas rūpīgi analizējušas savas iespējas, izstrādāti biznesa plāni, lai saņemtu valsts galvotos kredītus. Tikko atklājām jauno korpusu Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā, kura pilnvērtīgam darbam nepieciešams turpināt kredīta izmantošanu un iegādāties aprīkojumu. Līdzīga situācija ir Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā, kurā, pabeidzot jauno uzņemšanas korpusu, būtiski palielinātos jauda neatliekamo pacientu uzņemšanai un būtu darbs mediķiem. Neļaujot šo naudu turpināt izlietot, sabiedrība zaudē vairākkārt – tiek zaudēts laiks objektu būvniecībai, kamēr būtiski samazinājušas celtniecības izmaksas, bet procenti bankām jāmaksā tik un tā. Vienlaicīgi tiek kavēta arī ekonomikas sildīšana, kas izskan tikai politiķu runās, bet ne darbos. Bez tam kredītus uz tik izdevīgiem noteikumiem slimnīcas pārredzamā nākotnē vairs nesaņems. Šī vilcināšanās valstij izmaksā ļoti dārgi,” uzver veselības ministre, profesore Baiba Rozentāle.

Slimnīcu valsts galvoto kredītu izmantošanu atbalstīja „Tautas partija”, kuru pārstāv veselības ministre, profesore Baiba Rozentāle, „Zaļo un zemnieku savienība” un apvienība „TB/LNNK”.

Svarīgākais