Valsts slimnīcu peļņu novirzīs valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanai

Šodien, 21.novembrī, Ministru kabineta komitejas sēdē tālākai apstiprināšanai Ministru kabinetā virzīti Veselības ministrijas izstrādātie rīkojuma projekti, kas paredz piecu valsts īpašumā esošu slimnīcu 2010.gadā gūto peļņu neizmaksāt dividendēs un attiecīgos līdzekļus novirzīt valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanai iedzīvotājiem.

Tāpat Veselības ministrijai jāsagatavo pasākumu plāns, lai slimnīcās tiktu nodrošināta efektīva finanšu vadība ilgtermiņā.

Veselības ministrija norāda, ka Latvijā veselības aprūpes nozarei atvēlētais finansējums jau gadiem ilgi ir viens no zemākajiem Eiropā un no 2008.gada tā samazinājums ir vairāk nekā 100 miljoni latu. Tādēļ, lai nodrošinātu iedzīvotājiem nepieciešamo veselības aprūpes pakalpojumu apjomu, slimnīcu 2010.gada peļņu neizmaksās dividendēs, bet šie līdzekļi tiks izmantoti iedzīvotājiem nepieciešamo no valsts budžeta apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu nodrošināšanai.

Plānots, ka Rīgas Austrumu klīniskajai universitātes slimnīcai nav jāmaksā dividendēs 256 833 lati no peļņas par 2010.gadu, Nacionālajam rehabilitācijas centram „Vaivari” - 4 623 lati, Rīgas Psihiatrijas un narkoloģijas centram - 11 133 lati, Paula Stradiņa klīniskajai universitātes slimnīcai - 478 083 lati, savukārt Bērnu klīniskajai universitātes slimnīcai - 1 158 424 lati, kas tiks novirzīti valsts apmaksāto veselības aprūpes pakalpojumu sniegšanai.

Svarīgākais