Sievietēm piedāvā bezmaksas osteoporozes pārbaudes

Atbalstot Starptautisko Osteoporozes dienu, diagnostikas uzņēmums DEXA PRO izsludina kampaņu STOP – Osteoporoze!, kuras laikā tūkstoš sievietēm būs iespējams bez maksas veikt pārbaudes.

Šī akcija organizēta, lai veicinātu osteoporozes profilaksi un mudinātu cilvēkus veikt kaulu blīvuma pārbaudes. Pēcmenopauzes vecuma sievietes ir galvenā osteoporozes pacientu riska grupa - katra trešā sieviete vecumā pēc 50 gadiem sirgst ar osteoporozi, taču ne visas to zina. Savlaicīgi atklājot slimību un ārstējot to, iespējams izvairīties no smagiem lūzumiem.

Sākot no 26. oktobra, 1000 sievietes Rīgā, Jūrmalā un Jēkabpilī varēs bez maksas veikt osteodensitometrijas izmeklējumus. Iepriekšējs pieraksts pa tālruni 27018331. Nepieciešams ģimenes ārsta nosūtījums.

Diagnostikas uzņēmuma DEXA PRO rīcībā ir modernākā osteoporozes diagnostikas aparatūra, kas ļauj pacientiem Āgenskalnā, Pļavniekos, Purvciemā, Jūrmalā un Jēkabpilī ātri un ērti noteikti savu osteoporozes risku. Osteoporozes diagnostikas kabinetu koordinātes ir Rīgā, Melnsila ielā 19, Saharova ielā 16, Nīcgales ielā 5; Jūrmalā, Dubultos, Slokas ielā 26, kā arī Jēkabpilī, Stadiona ielā 1.

Samazināts kaulu blīvums var liecināt par osteoporozi, kuras dēļ kauli kļūst trausli un var salūzt mazākās traumas rezultātā, piemēram, paklūpot. Visbiežāk par šo slimību pacienti uzzina tikai tad, kad jau notikuši lūzumi, piemēram, gūžās vai mugurkaula skriemeļos. No šāda veida lūzumiem var izvairīties, ja osteoporoze tiek laicīgi diagnosticēta un ārstēta.

Diagnosticējot osteoporozi, ir jāveic īpašs, rentgenam līdzīgs izmeklējums, ko sauc par osteodensitometriju. Ar to nosaka kaulu minerālvielu blīvumu mugurkaulā un gūžas kaulā. Osteodensitometriju ieteicams veikt visām sievietēm pēc 55-60 gadu vecuma un vīriešiem pēc 70 gadu vecuma, kā arī sievietēm pēc menopauzes iestāšanās, ja ir citi riska faktori, un visiem pieaugušajiem, kuriem bijis kaulu lūzums minimālas traumas rezultātā.

Lai pasargātu sevi no saslimšanas ar osteoporozi, ir jālieto daudzveidīga, ar kalciju bagāta pārtika, jābūt fiziski aktīviem, vismaz pusstundu dienā staigājot vai vingrojot, jāizvairās no kaitīgiem ieradumiem, tas ir, smēķēšanas, kafijas un alkoholisko dzērienu pastiprinātas lietošanas.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.