Veselības ministre tiekas ar „Māmiņu Kluba” pārstāvjiem

„Veselības ministrijas un Māmiņu Kluba viedokļi par bērnu veselības aprūpi pilnībā sakrīt un demogrāfijas jautājumiem tiks pievērsta īpaša uzmanība”, tā šodien tiekoties ar Māmiņu Kluba pārstāvjiem atzina veselības ministre Ingrīda Circene.

Lai pārrunātu jautājumus, kas saistīti ar bērnu veselības aprūpes organizāciju un problēmām, veselības ministre Ingrīda Circene šodien uz tikšanos bija aicinājusi Māmiņu Kluba vadītāju Sandiju Salaku.

Tikšanās laikā veselības ministre informēja par jau likumdošanā noteikto, kas paredz iespējas vecākiem izvēlēties bērnu aprūpēt pie primārās aprūpes pediatra, kā arī regulāras jaundzimušo apskatēs līdz gada vecumam gan praksē, gan arī pie bērna mājās.

Veselības ministre arī atzīmēja nepieciešamību atkārtoti sabiedrībā uzsvērt apstiprinātā Vakcinācijas kalendāra nozīmi.

Jau ziņots, ka 1.novembrī no plkst. 11.00 - 12.00 iepretī Ministru kabineta ēkai Māmiņu klubs organizē māmiņu akciju „Cik droši piedzimt šai pasaulē?”. Akcijas laikā topošās māmiņas parakstīs Manifestu „Par bērna un mātes veselību” un iesniegs to jaunajam Ministru kabinetam. Lai tiešāk uzrunātu ministrus un mudinātu viņus pievērst vairāk uzmanības jauno ģimeņu problēmām, akcijas laikā skaļruņos tiks atskaņoti vēl nedzimušo bērnu sirdspuksti.

Akcijas un Manifesta mērķis ir pievērst jaunā Ministru kabineta locekļu uzmanību valsts politikas nepilnībām mātes un bērna veselības aprūpē „Līdzšinējo valdību darbība nav vainagojusies ar panākumiem mātes un bērna mirstības samazināšanā, dzimstības pieaugumā un bērnu dzimšanai labvēlīgas vides radīšanā. Bez ģimenes valsts atbalsta programmas, sociālās drošības un pabalstiem ļoti būtiski valsts līmenī pievērst pastiprinātu uzmanību arī mātes un bērna veselības aprūpes kvalitātei un nodrošinājumam. Topošo māmiņu veselības veicināšana, savlaicīga grūtniecības novērošana, jaundzimušo veselības uzraudzība, imunizācija, bērnu traumatisma profilakse, sabiedrības izglītošana par veselīgu dzīvesveidu – tas ir drošs pamats, lai mazinātos bēdīgā māšu un zīdaiņu mirstības statistika”, atzīst Māmiņu kluba vadītāja Sandija Salaka.

Zīdaiņu un māmiņu mirstība Latvijā ir viena no augstākajām ES. Tas raksturo ne vien mātes un bērna vispārējo veselības stāvokli, bet arī veselības aprūpi pirms un pēc dzemdībām un sociāli ekonomiskos apstākļus valstī kopumā. Pēdējo gadu laikā nepiedodami palielinājusies zīdaiņu mirstība no infekcijas slimībām; otrs biežākais nāves iemesls bērniem vecumā no 1 līdz 5 gadiem ir ārējie cēloņi - noslīkšana, saindēšanās, nosmakšana, kritieni utt.

Arī māšu mirstības ziņā mūsu valstij ir vieni no sliktākajiem rādītājiem Eiropā. Iespējamie iemesli ir sociāli ekonomiskie apstākļi, jo reģistrēti vairāki gadījumi, kad mirušas grūtnieces, kas nav saņēmušas nepieciešamo aprūpi, turklāt viņas mirušas, nesasniedzot kādu ārstniecības iestādi.

Lai gan mūsu valsts deklarē, ka bērniem līdz 18 gadu vecumam ir bezmaksas veselības aprūpe, tas ne vienmēr īstenojas dzīvē. Piemēram, bezmaksas konsultācijas pie speciālistiem iespējams saņemt tikai pēc mēnešiem ilgas gaidīšanas rindā. Tā kā tas var radīt risku bērnu veselībai, daudzi vecāki spiesti izvēlēties maksas pakalpojumus.

Nevienlīdzība valda arī vakcinācijas jomā. Ja vecākiem nav līdzekļu, daļa bērnu nesaņem visas nepieciešamās potes. Tikai par maksu pieejama, piemēram, vakcīna pret rotavīrusu, taču lielāki draudi saslimšanai ar vēdervīrusu ir tieši mazturīgajās ģimenēs.

Ņemot vērā minēto situāciju, Māmiņu klubs aicina jauno valdību:

1) atjaunot patronāžas māsu darbību, kas apseko jaundzimušos mājās;

2) nodrošināt bezmaksas vakcināciju visiem bērniem līdz 18 gadu vecumam;

3) nodrošināt bezmaksas veselības aprūpi vai nu pie ģimenes ārsta vai pediatra (pēc vecāku izvēles);

4) noteikt progresīvu nodokļu atbalsta sistēmu par katru ģimenē dzimušo bērnu.

Māmiņu Kluba Manifestācijā piedalīsies vairāk nekā 100 topošo un esošo māmiņu. Sapulce norisināsies aptuveni 1 stundu.

Latvijā

No Valsts meža dienesta (VMD) ģenerāldirektora amata ar 2024.gada 8.novembri atcels Arvīdu Ozolu, viņam sasniedzot valsts noteikto pensijas vecumu, paredz Zemkopības ministrijas (ZM) sagatavotais un saskaņošanai virzītais rīkojuma projekts.