Juris Bārzdiņš: Necaurspīdīgā atlaižu sistēma medikamentiem ir izdevīga visiem, izņemot pacientus

© f64

"Asā reakcija no visām zāļu ražošanā un tirdzniecībā iesaistītajām pusēm, cenšoties nemainīt esošo situāciju, liecina, ka šī necaurspīdīgā atlaižu sistēma medikamentiem ir izdevīga visiem - gan ražotājiem, kas sākotnēji tā vietā, lai pazeminātu cenu, dod atlaides lieltirgotājiem, gan lieltirgotājiem, gan aptiekām -, bet diemžēl ne pacientiem," norāda veselības ministrs Juris Bārzdiņš.

"Savstarpēji dotās atlaides medikamentiem starp dažādiem tirgus spēlētājiem līdz pacientiem tā arī nenonāk. Savukārt, masveidīgās mārketinga akcijas, kuru mērķis ir palielināt medikamentu tirdzniecības apjomu un kas tiek finansētas no šādā veidā iegūtiem līdzekļiem, neveicina racionālu zāļu lietošanu un rada iedzīvotājos neizpratni par medikamentu cenu veidošanu un valsts uzraudzību šajā jautājumā. Arī Latvijas Ārstu biedrības satraukums par tā saucamo vertikālo integrāciju, kad aptiekas un ārstniecības iestādes nonāk tiešā vai pastarpinātā lieltirgotavu ietekmē, ir saistīta ar necaurspīdīgo atlaižu sistēmu, pret kuru Veselības ministrija mēģina cīnīties."

Veselības ministrs uzsver, ka šobrīd valstī ir vairāk kā 800 aptiekas, tādēļ neliela aptieku skaita samazināšanās farmaceitiskās aprūpes pieejamību nemazinātu. Tomēr vienlaikus ir jāraugās, lai iecerētās izmaiņas neapgrūtinātu lauku reģionu aptieku darbību. Ir jāvērtē lieltirgotavu izteiktie draudi par pāreju uz priekšapmaksu, kas varētu negatīvi ietekmēt tieši mazās aptiekas. Tādēļ ministrija lūgs papildus informāciju no individuālajām aptiekām par saņemto atlaižu nosacījumiem un apjomu.

Juris Bārzdiņš: "Grozījumu projekts Ministru kabineta noteikumiem Nr.803 "Noteikumi par zāļu cenu veidošanas principiem" Valsts sekretāru sanāksmē tika izskatīts jau šā gada 17.martā un saskaņošanas procesā ne no zāļu ražotāju, ne lieltirgotāju, ne arī aptieku pārstāvju puses būtiski iebildumi netika saņemti. Tādēļ pēkšņo farmācijas industrijas pārstāvju sašutumu un bažas par pacientiem un mazo lauku aptieku slēgšanu nevaru izskaidrot nekā savādāk, kā centienus vilcināt laiku, gaidot nākamo veselības ministru, kuram varētu būt cits redzējums, kā rezultātā ērtā sistēma varētu tikt saglabāta."

Svarīgākais