Konferencē diskutēs par sāls patēriņa mazināšanu iedzīvotāju uzturā

Statistikas dati liecina, ka Latvijas iedzīvotāju vidējais ar ikdienas uzturu uzņemtais vārāmā sāls patēriņš ir 7,1 g/dienā, kas pārsniedz ieteicamo daudzumu, kas ir līdz 5 g/dienā. Sāli ēdienam pievieno divas trešdaļas vīriešu un gandrīz puse sieviešu, savukārt sāli vienmēr pirms pagaršošanas ēdienam pievieno gandrīz katrs desmitais vīrietis (9,0%), sievietes retāk - 4,3%.

Pārmērīga sāls lietošana uzturā nav veselīga, jo sāls paaugstina asinsspiedienu, kas ir galvenais nāves cēlonis pasaulē, izraisot insultu, infarktu un nieru slimības. Jo vairāk sāls uzturā tiek lietots, jo augstāks ir cilvēka asinsspiediens, tādēļ sāls patēriņa samazināšana uzturā ir būtisks ierocis paaugstināta arteriālā asinsspiediena pazemināšanai.

Kā norāda veselības ministrs Juris Bārzdiņš: "Nepieciešamo sāls patēriņa samazināšanu uzturā ir iespējams panākt tikai ar kompleksu pieeju, kas ietver gan sabiedrības izglītošanu, gan uztura paradumu maiņu, bet jo īpaši "slēptā sāls" daudzuma samazināšanu pārtikas produktos, kas ikdienā tiek lietoti kā pamatēdiens vai pamatēdiena sastāvdaļa - maize, siers, gaļas izstrādājumi u.c.. Mērķis nav ierobežot kādu produktu veidu, bet mazināt kopējo sāls patēriņu iedzīvotāju uzturā. Tādēļ risinājuma būtība ir sadarbībā ar pārtikas ražotājiem par veidu, kā panākt nepieciešamo rezultātu."

Atgādinām, ka 27.septembrī Ministru kabineta sēdē tika apstiprinātas Sabiedrības veselības pamatnostādnes 2011.-2017.gadam, kas nosaka precīzus virzienus, kādā jāveido sabiedrības veselības politika, lai saglabātu Latvijas iedzīvotāju veselību, kā rezultātā pagarinātos iedzīvotāju paredzamais mūža ilgums, bet nodzīvotie gadi būtu pēc iespējas veselīgāki. Attiecībā uz veselīga uztura veicināšanu iecerēts īstenot izglītojošus pasākumus visu vecumu iedzīvotājiem par uztura lomu veselības saglabāšanā, sekmēt dārzeņu un augļu lietošanu ikdienā, kā arī noteikt kritērijus ēdināšanai skolās, bērnudārzos, sociālās aprūpes iestādēs u.c.

Ceturtdien, 6.oktobrī, veselības ministrs Juris Bārzdiņš atklās Latvijas Diētas ārstu asociācijas rīkoto konferenci, kas veltīta sāls daudzuma samazināšanai Latvijas iedzīvotāju uzturā. Konferences atklāšana plkst.11:00 Monika Centrum Hotel Elizabetes ielā 21.