Pasaules artrīta dienas ietvaros notiks seminārs pacientiem

Pasaules artrīta dienas ietvaros, 2011.gada 8.oktobrī plkst.11:00 P.Stradiņa KU Slimnīcas aktu zālē tiks organizēts seminārs pacientiem. Seminārā piedalīsies klīniskā psiholoģe Aiva Sauka ar tēmu: "Ķermeņa, psihes un sociālo faktoru mijiedarbība. Psihosomatiskās pieejas skatījums uz slimības izcelsmi, norisi un ārstēšanu" un fizioterapeite Marita Spuntele - Kondrjakova ar noderīgiem padomiem fiziskajās aktivitātēs.

Katru gadu 12.oktobrī cilvēki ar reimatiskajām slimībām no visas pasaules atzīmē Pasaules artrīta dienu. Apvienošanās mērķis ir palielināt sabiedrības informētību par slimībām, kas ietekmē miljoniem cilvēku visā pasaulē - par artrītu un tā veidiem, simptomiem, savlaicīgas diagnostikas un atbilstošas ārstēšanas nepieciešamību, lai apturētu slimību attīstību un novērstu invaliditāti.

Šogad īpaša uzmanība tiek pievērsta fizisko aktivitāšu nozīmei un izvēlēta kopīgā tēma "Kusties, lai labāk justos", jo cilvēkiem ar reimatiskām un muskuļu un skeleta slimībām ir īpaši svarīgi būt fiziski aktīviem. Pat darot nedaudz, iespējams palīdzēt locītavām saglabāt kustīgumu un muskuļiem spēku, bet svarīgi, lai pacients atrod fizisko aktivitāti, kas sagādātu tam prieku. Speciālisti par locītavu slimniekiem piemērotākajām fiziskām aktivitātēm uzskata nodarbības baseinā (peldēšana vai ūdens aerobika), riteņbraukšanu (ārā, uz trenažiera mājās vai sporta zālē), staigāšanu vai nūjošanu.

Noteikti nepieciešams arī fizioterapeita padoms, lai vajadzības gadījumā izvēlētās aktivitātes individuāli piemērotu katra pacienta veselības stāvoklim. Tas svarīgi, jo pie muskuļu un skeleta slimībām vienlaicīgi aktuāla ir gan kustība, gan arī locītavu saudzēšana, t.i., saudzīgā kustība.

Pacientu pasaules pieredze pierāda, ka lēmumu pieņēmējiem, plašsaziņas līdzekļiem un sabiedrībai kopīgi sadarbojieties un laicīgi nodrošinot piemērotu ārstēšanu, arī cilvēkiem ar smagām diagnozēm ir iespējams palikt mundriem un sabiedriski aktīviem.

Latvijā

Konkurences padome (KP) šogad 17.oktobrī tiešsaistes seminārā "Kas jāzina, sadarbojoties ar ražotāju un piegādātāju?" informēs par aizliegtiem pārtikas preču tirdzniecības prakses veidiem piegādātāja un pircēja sadarbībā, liecina informācija KP tīmekļvietnē.

Svarīgākais