Eiropas eksperti iesaka mazināt antibiotiku patēriņu slimnīcās

Pašlaik Latvijā salīdzinājumā ar Eiropu ir neliels antibiotiku patēriņš ambulatorajā ārstniecībā. Tas norāda, ka pieaugusi iedzīvotāju un ģimenes ārstu informētība un sadarbība, neizvēloties vienkāršāko vai vīrusa saslimšanu ārstēšanai antibiotikas, bet ir samērā augsti rādītāji antibiotiku lietošanā slimnīcās, to secinājuši Eiropas līmeņa infekciju slimību uzraudzības eksperti.

Pēc Latvijas Veselības ministrijas (VM) uzaicinājuma Latvijā viesojās Eiropas slimību profilakses un kontroles centra (ECDC) un Pasaules veselības organizācijas Eiropas reģionālā biroja eksperti, lai novērtētu Latvijas situāciju infekciju slimību izplatības uzraudzībā un kontrolē. Speciālistus visvairāk interesēja HIV infekcijas, tuberkulozes un antimikrobās rezistences jautājumi. Eksperti atzinuši, ka kopumā epidemioloģiskās uzraudzības un ātrās slimību brīdināšanas sistēma valstī strādā efektīvi un atbilst visām Eiropas Savienībā noteiktajām prasībām. Ekspertiem bija iespējams novērtēt epidemioloģiskās uzraudzības sistēmu, tostarp elektronisko datubāzi VISUMS Latvijas Infektoloģijas centrā.

ECDC ir gatavi sniegt savu atbalstu arī Latvijas speciālistu izglītošanā epidemioloģiskās uzraudzības jautājumos. Vienlaikus centrs ir gatavs piedāvāt jau sagatavotus informatīvos materiālus par infekcijas slimību profilaksi un antibiotiku pareizas lietošanas jautājumiem, kurus var izmantot gan pacienti, gan arī medicīnas profesionāļi.

Tomēr speciālisti arī norādīja, ka nepieciešams papildus izstrādāt detalizētas vadlīnijas medicīnas iestādēm gan par slimību epidemioloģisko uzraudzību, gan arī antimikrobās rezistences (mikrobu noturības pret antibiotikām) jautājumiem, jo Latvijā ir neliels antibiotiku patēriņš ambulatorajā ārstniecībā, tomēr ir samērā augsti rādītāji antibiotiku lietošanā slimnīcās.