Jauno Stradiņu slimnācas ēkas izbūvi sāks nākamgad

Stradiņi ar jaunas slimnīcas ideju dzīvo jau septiņus gadus, un šajā laikā plānotā ēka jeb tā sauktā čūska ir mainījusi aprises, ņemot vērā mūsdienīgus funkcionālos risinājumus un arī pielāgojoties finanšu ierobežojumiem.

Iepazīstinot ar P. Stradiņa klīniskās universitātes slimnīcas jaunās ēkas skici, slimnīcas Attīstības biroja vadītājs Aldis Rozenbergs pastāstīja, ka reāla jaunā korpusa celtniecība varētu sākties 2012. gada vasarā, bet darbi jāpabeidz līdz 2014. gada beigām. Uz jaunās ēkas jumta tiks izbūvēts arī helikoptera nosēšanās laukums.

Lai gan celtniecības darbi plānoti tikai pēc nepilna gada, jaunās slimnīcas ēkas vizualizāciju, proti, skices, kā slimnīca izskatīsies, Stradiņi atklāj jau tagad.

Pirms sešiem gadiem Somijas veselības aprūpes aprīkojuma pētniecības institūta Sotera eksperti, vērtējot slimnīcas ēku tehnisko stāvokli un loģistiku, secināja, ka Stradiņu ēkas ir ļoti sliktā vai vidēji sliktā tehniskā stāvoklī ar vidējo atzīmi 1,89 (piecu atzīmju skalā). Jaunās ēkas celtniecības gaitu, pēc A. Rozenberga teiktā, ietekmējusi gan krīze, gan vairāku attīstības projektu iepirkumu apstrīdēšana. Tomēr šogad pabeigti demontāžas un inženiertehnisko tīklu pārvietošanas darbi un atbrīvots būvlaukums jaunās slimnīcas korpusam. Metu konkursa uzvarētāji līdz gada beigām izstrādās A jeb 1. korpusa skiču projektu. Celtniecības darbu uzsākšana plānota nākamā gada vasarā, tie ilgs apmēram divus gadus, bet vēl gads nepieciešams, lai slimnīcas jauno ēku iekārtotu. Būvdarbi nepārtrauks slimnīcas darbību, un palīdzība tiks sniegta ik dienu.

Arhitektu biroja Nams arhitekts Māris Malahovskis stāsta, ka jaunās ēkas projektā ir ievērots atvērtības un pieejamības principus, jo uzsvars ir uz ambulatoro palīdzību. Ēkas piecus blokus savienos galvenā iela. Jaunā ēka ar pazemes tuneļiem tiks savienota ar slimnīcas vecajiem korpusiem. Jāatgādina, ka Stradiņu jaunās ēkas skici izstrādā starptautiska arhitektu komanda – Nams, JKMM (Somija) un Oliver (Izraēla). Starptautiskā arhitektu komanda nākusi klajā ar inovatīvu risinājumu – ārstējošie dārzi – apzaļumotas, gaišas telpas, kas izvietotas slimnīcas iekštelpās ar mērķi veicināt pacientu atveseļošanos.

Jaunās ēkas pagrabstāvā būs neatliekamās medicīnas centrs, operāciju zāles, sterilizācija, daļēji arī radioloģija, personāla ģērbtuves, 1. stāvā – ambulatoro pakalpojumu centrs, radioloģiskie izmeklējumi un laboratorijas, hemodialīze, dzemdniecība un ginekoloģija. Tur atradīsies arī kafejnīca, konferenču zāles un citas publiskās telpas. Ēkas 2. stāvā tiks izvietotas intensīvās terapijas palātas, terapeitiskās nodaļas, endoskopiju nodaļa, dienas stacionāri, 3. un 4. stāvā – nodaļas ar vienvietīgām un divvietīgām palātām, ārstu un māsu posteņiem.

Jaunā būve, kas kopumā sastāvēs no pieciem savstarpēji saistītiem blokiem ar kopējo platību 60 000 kvadrātmetru, varētu izmaksāt

90–100 miljonus latu. Patlaban no ES līdzekļiem piesaistīti 20 miljoni latu tehniskā projekta un skiču izstrādei, kā arī pagrabstāva izbūvei. Slimnīcas attīstības projekta finansēšanai ņemts arī valsts galvotais aizdevums 46,4 miljonu latu apmērā.