Strauji izplatās elpceļu vīrusi, gripu prognozē oktobrī

Saslimšana ar elpceļu vīrusiem uzņem apgriezienus – iepriekšējās nedēļas laikā vidēji par 40 procentiem pieaugusi saslimstība ar akūtām elpceļu infekcijas slimībām, Neatkarīgo informēja Latvijas Infektoloģijas centrā (LIC).

Elpceļu vīruss visvairāk skāris Daugavpili – tur reģistrēti 735 saslimšanas gadījumi uz 100 000 iedzīvotāju. Infektologi prognozē, ka saslimšana ar elpceļu vīrusiem vēl tikai uzņem apgriezienus – ir sākušās mācības skolās, augstskolās, beidzies vasaras perioda intensīvais atvaļinājumu laiks. Cilvēki atkal pulcējas kopā dažādos pasākumos, atgriežas darbā lielos kolektīvos. Septembrī laiks ir mānīgs – vēsi rīti un vēsi vakari, karsts vai ļoti karsts dienas vidus, negaidītas, īslaicīgas lietusgāzes. Tas kopumā ietekmē cilvēku veselību – cilvēki ar vājāku imunitāti saslimst. Šobrīd visvairāk izplatītas elpceļu slimības, kuras izraisa adenovīruss, kas izpaužas ar iesnām, klepu un rīkles iekaisumu vai sāpēm kaklā, un paragripas vīrusu infekcijas, kam raksturīgs balsenes iekaisums, sāpes kaklā, dziļš klepus un ilgstoši paaugstināta temperatūra līdz +37,5 grādiem.

Visbiežāk šīs slimības skar bērnus un pusaudžus no piecu līdz 14 gadu vecumam, liecina LIC epidemiologu vērojumi. LIC direktore Baiba Rozentāle norāda: lai arī katru gadu saskaramies ar saaukstēšanos, ko izraisa elpceļu infekciju vīrusi, jāņem vērā, ka īstais palīgs var būt mediķis, ģimenes ārsts, kurš precīzi noteiks diagnozi un ārstēšanās procesu. Nepareizi esot uz savu galvu iegādāties bezrecepšu medikamentus, lai ātrāk tiktu vaļā no simptomiem, bet nenoteikt slimības izraisītājus. No infekciju slimībām var izvairīties, galvenokārt ievērojot personisko higiēnu, arī roku mazgāšanu. Ir jācenšas izvairīties no kontakta ar vīrusu infekcijas slimniekiem.

LIC epidemiologi, iepazinušies ar Pasaules veselības organizācijas (PVO) sniegto informāciju par gripas monitoringa rezultātiem Eiropas reģiona valstīs, informē, ka Eiropas valstīs gripa nav izplatījusies un arī Latvijā šobrīd nav reģistrēts neviens laboratoriski apstiprināts gripas gadījums. Speciālisti lēš, ka pirmie gripas gadījumi varētu parādīties oktobrī novembrī, tomēr plašāka gripas izplatība parasti tiek novērota janvārī – martā.

Latvijā

Latvijā turpina strādāt vairāk nekā 60 000 pensionāru, turklāt ne visi to dara, lai izklaidētos un būtu darba tirgū, bet arī lai izdzīvotu un iztiktu, intervijā Latvijas Radio pauda Latvijas Pensionāru federācijas valdes priekšsēdētāja Aija Barča.

Svarīgākais