Bīstamo redzes slimību pārbaudēs konstatē 17% pacientu

Redzes pārbaudes tūrē, kuras ietvaros piecās pilsētās cilvēki bez maksas varēja konsultēties ar acu ārstiem, konstatēts, ka 17 procentiem pārbaudīto pacientu ir bīstamas redzes slimības - vecuma makulas deģenerāciju.

Šonedēļ noslēgusies Ocuvite redzes pārbaudes tūre, kuras ietvaros piecās Latvijas pilsētās iedzīvotāji bez maksas tika aicināti pārbaudīt redzi pret vienu no bīstamākajām redzes slimībām – vecuma makulas deģenerāciju. Saskaņā ar tūres laikā iegūtajiem datiem, no 2401 veiktajām pārbaudēm 17% jeb 417 cilvēkiem tika konstatēti slimības simptomi. Salīdzinot ar 2008. gadu, kad tika veiktas šādas pašas pārbaudes, šogad saslimšanas simptomi konstatēti par 4% gadījumu vairāk.

Redzes programmas eksperte Ilva Pūķe norāda: „Salīdzinot ar redzes tūri pirms trim gadiem, šogad iedzīvotāju interese par iespēju pārbaudīt savu redzi būtiski pieaugusi. To var skaidrot ar iedzīvotāju informētības līmeņa palielināšanos, kas tos motivē savlaicīgi pārbaudīties. Arī šogad tūrē varēja secināt, ka, pieaugot vecumam, palielinājās indivīdu īpatsvars ar slimības pazīmēm. Jo vecāks cilvēks, jo lielāka ir to iespēja saslimt ar šo slimību. Tas atbilst pasaules praksei, jo šī slimība ir izteikta veciem cilvēkiem.”

Apkopotie dati par tūres rezultātiem norāda, ka visvairāk vecuma makulas deģenerācijas pazīmes tika konstatētas Siguldas iedzīvotājiem - 25% no 425 iedzīvotājiem, kas pārbaudīja redzi. Valmierā šīs slimības pazīmes bija 18% no 310 iedzīvotājiem. Jelgavā - 17% gadījumu no 249 cilvēkiem. Vismazāk slimības simptomi tika konstatēti Cēsu iedzīvotājiem – vien 13% no 425 iedzīvotājiem. Visiem cilvēkiem, kuriem tika atklātas pazīmes, tika aicināti nekavējoties doties pie sava acu ārsta.

Rīgā ceļojošās tūres ietvaros autobuss piestāja četras dienas, līdz ar to redzi pārbaudīja 983 iedzīvotāji, no kuriem 16% gadījumu konstatēja slimības pazīmes.

Svarīgākais