Ūdens dziedniecības centrs top raiti

Jau pēc pāris mēnešiem mazie pacienti varēs sajust ūdens dziedinošo spēku, jo pašlaik Bērnu slimnīcā Gaiļezerā aktīvi norit ūdens dziedniecības centra renovācijas darbi. Pateicoties labdarības akcijai Dzīvības ūdens, ko Bērnu slimnīcas fonds rīkoja sadarbībā ar Neatkarīgo un lielveikalu tīklu Rimi, tika saziedoti nepieciešamie līdzekļi jaunu, skaistu un drošu ūdens dziedniecības centra telpu izveidei.

Šeit būs šarko duša, savukārt šeit divu veidu ārstnieciskās vannas – zemūdens masāžas vanna un balneoloģiskā vanna, Neatkarīgajai stāsta Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa, kad kopā izstaigājam slimnīcas pagraba telpas, kur tiek atjaunots ūdens dziedniecības centrs. Pareizāk būtu teikt – gluži no jauna uzcelts, jo telpas, pirms tika uzsākti renovācijas darbi, nekad iepriekš nebija remontētas, turklāt salīdzināt jauno ūdens dziedniecības centra ideju un konceptuālo pieeju, ko izstrādājuši Bērnu slimnīcas mediķi kopā ar arhitektiem un Bērnu slimnīcas fondu, ar padomju laikos veidoto ūdens procedūru kabinetu praktiski nav iespējams. «Vienā no telpām būs šarko duša ar divām konsolēm – augšupejošo dušu un cirkulāro dušu,» stāsta L. Dambiņa, «savukārt pārējās telpās divu veidu ārstnieciskās vannas – zemūdens masāžas vanna, kā arī balneoloģiskā vanna, kas ir aprīkota arī ar krāsu terapijas iespējām.»

Jaunajās ūdens dziedniecības telpās būs arī ģērbtuves mazajiem pacientiem, uzgaidāmā telpa vecākiem un telpas medicīnas personālam.

«Bērnu slimnīcai Gaiļezerā ir daudz vajadzību, jo valsts piešķirtā finansējuma nepietiek, lai veiktu būtiskus atjaunošanas darbus, taču, kad slimnīcas Gaiļezerā kolektīvs sprieda, kas ir aktuālākā sāpe, tad visi piekrita, ka noteikti jāatjauno tieši ūdens dziedniecības telpas,» saka L. Dambiņa. Telpās, kuras fotoattēlos iepazina arī Neatkarīgās lasītāji labdarības akcijas laikā, remonts nav ticis veikts kopš astoņdesmitajiem gadiem. Principā palīgtelpas, kas atrodas slimnīcas pagrabstāvā, tika pielāgotas ūdens dziedniecībai. Lieki piebilst, kādas šīs telpas izskatījās pēc tam, kad kādu laiku tajās aktīvi bija lietotas dušas. Krāni pilēja, krāsa no sienām nolupusi, uz šarko dušas iekārtu bija bail paskatīties… Mūsdienu apstākļos tāda izskata un tādā stāvoklī ūdens dziedniecības telpas bērniem ir nepieļaujamas, tāpēc tās tika slēgtas.

L. Dambiņa uzsver, ka ūdens dziedniecība nav ekstra mazajiem pacientiem, bet ļoti nepieciešama lieta. To uzsver arī slimnīcas virsārste Evija Palčeja: ūdens terapijas procedūras ir ļoti būtiska ārstniecības procesa sastāvdaļa – īpaši bērniem ar nervu sistēmas un garīgās veselības traucējumiem. Ūdenim piemīt gan stimulējoša, gan atslābinoša, relaksējoša, gan tonizējoša iedarbība uz centrālo un veģetatīvo nervu sistēmu. Tā kā Bērnu slimnīca Gaiļezerā arvien vairāk attīsta pacientu ambulatoru ārstēšanu un aprūpi, hidroterapijas kabinetu būtu iespējams izmantot ne tikai stacionāriem pacientiem.

Ūdens terapiju izmanto gan neiroloģiskā profila pacientu ārstēšanā, gan pacientiem ar psihiskām saslimšanām. Ņemot vērā pacientu veselības traucējumus, tiek plānots arī jaunā ūdens dziedniecības centra iekārtojums, krāsas, apgaismojums, kā arī būtisks aspekts ir lielais ūdens daudzums, kas tiks izmantots terapijā, un mitrums. Par to visu kūp galva ne tikai arhitektiem, bet arī celtniekiem. L. Dambiņa stāsta, ka interesi par konkursu izrādīja tikai trīs būvfirmas, bet pieteicās tikai viena. «Darbs ir gana sarežģīts, tāpēc mēs novērtējam celtnieku centību un uzņēmību,» saka Bērnu slimnīcas fonda vadītāja. Liela daļa plānotā, piemēram, apgaismojums vai telpu iekārtojums, tiek saskaņota ar ārstiem, risinājumi – sarežģīti, individuāli. Savukārt būvuzņēmuma a/s R.A.J. valdes loceklis Roberts Villers saka: sadarbība ar Bērnu slimnīcu Gaiļezerā un Bērnu slimnīcas fondu ir lieliska, tāpēc darbi iet uz priekšu. «Sākot remontu, nevarējām iedomāties, ka atklāsies padomju laiki, izskatījās tiešām drūmi,» atklāj R. Villers, «atbildība ir ļoti liela, un mūsu galvenais vadmotīvs ir kvalitatīvi paveikts darbs.» Darbus plānots pabeigt tuvāko pāris mēnešu laikā.

Latvijā

VAS "Valsts nekustamie īpašumi" (VNĪ) šogad pirmajā pusgadā sakārtojusi 16 ēkas 11 adresēs, kurām piešķirts A un B kategorijas vidi degradējošas būves statuss, informē VNĪ valdes loceklis Andris Vārna.