Rudenī augļu un ogu lietošana ikdienas uzturā kļūst īpaši svarīga tieši imunitātes stiprināšanai

© Publicitātes foto

Intensīvās rudens ogu garšas dēļ tās ir ieteicams pievienot ēdieniem kā sastāvdaļu, iesaka Latvijas Augļkopju asociācija.

Tas ne tikai veidos ēdienu izsmalcinātu, bet arī bagātinās to ar vērtīgām uzturvielām.

Rudenī svarīgi ir ne tikai baudīt, bet arī sagatavot sezonas ogas un augļus nākamajiem mēnešiem. Pareizi glabāti, tie būs veselīgi vēl ilgi pēc jaunā gada un izmantojami ēdienreizēs svaigā veidā.

Latvijas Augļkopju asociācija aicina būt radošiem un eksperimentēt ar garšu un krāsām, veidojot savu maltīšu formulu. Iedvesmai vairākas rudens receptes:

• Siltie vistas salāti ar ananāsiem un brūklenēm

Sastāvdaļas: ananāsi 100g, brūklenes 50g., augu eļļa 20ml, saldā paprika ½ gab., salāti 100g., vista 300g. Mērces sastāvdaļas: sinepes ¼ tējk., vīnogu kauliņu eļļa 30ml, citronu sula 30ml, sāls, melnie pipari.

Pagatavošana: salātus nomazgā, nosusina un saplēš mazos gabalos. Vistas gaļu sagriež kubikos, apsāla un cep līdz tā kļūst zeltaini brūna. Saldo papriku un ananāsu sagriež kubikos. Mērces sastāvdaļas sakuļ viendabīgā masā. Uz liela šķīvja servē salātus, virsū uzliek vistu, pārber papriku, ananāsus un brūklenes. Pārlej ar mērci.

• Kāpostu salāti ar brūklenēm

Sastāvdaļas: svaigi kāposti 100g, zaļumi (dilles, sīpolloki, pētersīļi), gurķi 200g, 1 glāze brūkleņu, 1 ēdamkarote augu eļļas.

Pagatavošana: kāpostu sasmalcina, gurķus sagriež, zaļumus smalki sakapā. Dārzeņus un ogas kārto uz šķīvja. Pārlej ar augu eļļu.

• Salāti „Astoria”

Sastāvdaļas: 3 bumbieri, 3 greipfrūti, 1 zaļais pipars, pētersīļu lapas 30g, salātu bunte, 10 lazdu rieksti, sāls un pipari pēc garšas. Mērces sastāvdaļas: 4 ēdamkarotes augu eļļas, 2 ēdamkarotes etiķa, 1 ķiploka daiviņa, 2 mazi sīpoli, 2 ēdk. sasmalcinātu zaļumu (estragons, pētersīļi, dilles u.c).

Pagatavošana: Augļus nomizo. Bumbieri sagriež 8 daļās un izņem serdi, greipfrūtus sagriež kubiņos. Zaļajam piparam izņem vidu un sagriež plānās šķēlēs. Eļļas un etiķa mērces pagatavošana: sāli un piparus kuļ ar etiķi līdz sāls ir izšķīdusi. Pievieno eļļu, zaļumus, sīpolus, caur spiedi izspiestus ķiplokus un labi samaisa. Uz šķīvja servē salātus, pārkaisa smalki sakapātus pētersīļus, pa virsu liek augļus, sasmalcinātus riekstus, pārlej ar eļļas un etiķa mērci.

• Augļu kokteilis

Sastāvdaļas: arbūzs 30g, plūmes 40g, vīnogas 30g, saldais krējums 30g, pūdercukurs.

Pagatavošana: arbūza mīkstumu, ābolus un bumbierus sagriež kubos, plūmes pārgriež uz pusēm un izņem kauliņus. Augļus liek traukā, uzber vīnogas, pārklāj ar putukrējumu.

Svarīgākais