Kuldīgas slimnīca piešķirtos papildu līdzekļus vērtē kā soli uzvaras virzienā

Kuldīgas slimnīca Veselības ministrijas (VM) lokālajām slimnīcām solītos papildu 700 tūkstošus latu neatliekamajai palīdzībai vērtē kā soli pretī uzvarai, līdz ar to apņemoties 1.septembrī nepārtraukt akūto pacientu uzņemšanu.

Kuldīgas slimnīcas vadītājs Ivars Eglītis aģentūrai BNS sacīja, ka atvēlētais papildu finansējums nav liela nauda, tomēr tas ļauj atlikt iepriekš pieņemto lēmumu pārtraukt uzņemt akūtos pacientus.

"Visas cerības lieku uz jauno Saeimu un valdību. Ceru, ka nākamās Saeimas sastāvs kardināli mainīsies un jaunai valdībai būs daudz lielāka atbildība par veselības nozari," sacīja Eglītis.

Viņš atzina, ka "kaujas laukā" bija palicis viens, tomēr ir gandarīts, ka finansējums tiks visām lokālajām slimnīcām.

Pārējās lokālās slimnīcas bija spiestas parakstīt Veselības norēķinu centra (VNC) piedāvātos līguma grozījumus par finansējumu otrajam pusgadam, jo tāda bija šo slimnīcu pašvaldību nostāja, norādīja Eglītis.

"Man Kuldīgas novada pašvaldība uzticējās līdz pēdējam, un mums izrādījās taisnība. Vēlos izteikt atzinību Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības vadītājam Valdim Kerim – viņš ir īstens cīnītājs par taisnību," piebilda Kuldīgas slimnīcas vadītājs.

Viņš sacīja, ka Kuldīgas slimnīca iepazīsies ar oficiālu lēmumu par finansējuma piešķiršanu un ar VNC turpinās pārrunas par līguma saturu.

Jau vēstīts, ka, pārdalot līdzekļus nozares budžeta ietvaros, VM slimnīcām, tostarp Kuldīgas slimnīcai, papildus atvēlēs 700 tūkstošus latu. Vienlaikus ministrija gan aicina pašvaldības uzņemties lielāku atbildību par savu slimnīcu vadītāju darbību.

VM uzsver, ka līdz ar papildu piešķirtajiem līdzekļiem kopumā lokālajām slimnīcām finansējums neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai šogad ir līdzvērtīgs pērn piešķirtajiem līdzekļiem, lai arī ārstniecības budžeta programmās ārstēto pacientu skaits šogad sešos mēnešos ir samazinājies, salīdzinot ar līdzīgu periodu 2010.gadā.

Vienlaikus katra lokālā slimnīca saglabās arī 33 tūkstošu latu lielo papildu finansējumu, kas saistībā ar apmaksas nosacījumu maiņu pēc 1.jūlija no stacionārās aprūpes tika novirzīts ambulatorajiem pakalpojumiem veselības aprūpes pieejamības uzlabošanai. Lokālās slimnīcas saņems arī papildu līdzekļus pārējo ambulatoro pakalpojumu nodrošināšanai no valdības piešķirtajiem līdzekļiem neparedzētajiem gadījumiem 6,66 miljonu latu apmērā atbilstoši paredzētajam sadalījumam.

Līdz ar to kopumā šajā gadā pieejamie finanšu līdzekļi lokālajām slimnīcām noteikti būs pat lielāki nekā iepriekšējā gadā, paskaidro VM.

Tā kā tehniski līdz 1.septembrim nav iespējams piešķirt papildu finansējumu neatliekamās medicīniskās palīdzības nodrošināšanai lokālajās slimnīcās, visas lokālās slimnīcas tuvākajās dienās saņems Veselības norēķinu centra vēstuli par papildu līdzekļu piešķiršanu neatliekamajai palīdzībai.

Kuldīgas slimnīca iepriekš paziņoja, ka no 1.septembra plāno pārtraukt akūto pacientu uzņemšanu slimnīcā, pamatojot to ar negodīgu naudas sadali.

Pašlaik Kuldīgas slimnīca ir palikusi vienīgā no lokālajām slimnīcām, kas atteikusies parakstīt līguma grozījumus ar VNC otrajam pusgadam. Protestus pret nepietiekamo neatliekamās palīdzības finansējumu iepriekš paudušas vairākas lokālās slimnīcas. Pirmais mediķu un iedzīvotāju pikets notika Cēsīs, protesti notika arī Ogrē un Kuldīgā.

Svarīgākais