Sestdiena, 27.aprīlis

redeem Klementīne, Raimonda, Raina, Tāle

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Neparāda patieso situāciju veselības aprūpē

Valdība pēc veselības ministra Jura Bārzdiņa lūguma uz nedēļu atlikusi jautājuma par situāciju veselības aprūpē izskatīšanu. Vēlreiz kopā ar mediķu arodbiedrību, slimnīcu biedrību un pašām slimnīcām ir jāpārrunā papildus piešķirto līdzekļu sadale, Neatkarīgajai pavēstīja Veselības ministrijā (VM).

Savukārt mediķu arodbiedrības vadītājs Valdis Keris Neatkarīgajai saka: ziņojuma lielākā kļūda ir tā, ka tajā nav parādītas būtiskas problēmas, kuras pašreiz veselības jomā ir uzkrājušās – gan samazinātais finansējums slimnīcām, gan mediķu zemās algas.

Valdībā otrdien bija paredzēts izskatīt VM ziņojumu par situāciju veselības aprūpē, taču pēc veselības ministra lūguma tā izskatīšana atlikta uz nākamo nedēļu. VM vēl nepieciešamas pārrunas par papildus piešķirto līdzekļu sadali ar sociālajiem partneriem, kā arī daudzprofilu neatliekamās medicīniskās palīdzības slimnīcu vadītājiem un veselības nozares stratēģisko padomi.

Latvijas Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības vadītājs Valdis Keris sarunā ar Neatkarīgo atzīst: ziņojumā ir viena būtiska kļūda un vairāki trūkumi. Par kļūdu V. Keris sauc ziņojumā neietverto informāciju par patieso situāciju veselības jomā. Ziņojums ir nepilnīgi sagatavots, rodas iespaids, ka minētas tikai atsevišķas jomas, kurām nolemts piešķirt papildu naudu. «Slimnīcās sniegtā neatliekamā palīdzība vispār palikusi aiz kadra,» secina V. Keris, «bet tieši par to slimnīcas un mediķu arodbiedrība savos protestos iestājās – par godīgu un taisnīgu naudas sadali veselības aprūpē. Būtu tikai godīgi, ja situācija tiktu analizēta visās svarīgajās jomās.» V. Keris gan uzsver, ka nevienai no veselības aprūpes jomām pašlaik naudas nav pietiekami. Tas, pēc viņa domām, valdībai arī būtu jāparāda. Kā trūkumu šajā ziņojumā arodbiedrības vadītājs saskata arī to, ka vispār nav ne rindiņas par mediķu algām. «Par darba samaksu vispār netiek runāts!» satraukts ir mediķu arodbiedrības vadītājs.

Ziņojumu ministrija izstrādāja, lai pamatotu, kāda ir situācija veselības aprūpē un kur tiks izlietota valdības piešķirtā nauda. Šos 6,1 miljonu latu, kuru iespējamo sadali ataino ziņojums, apsolīja piešķirt tieši pēc trīs lokālo slimnīcu paziņojumiem par iespējamiem protestiem. Tomēr ziņojums neparedz naudu novirzīt slimnīcām neatliekamajai medicīniskajai palīdzībai.

Kā rīkosies protestu iniciatori? «Pēc veselības ministra paziņojuma, ka naudas mazāk nebūs un vēl būs papildus, mēs pateicām, ka nekādas protesta akcijas netiks turpinātas,» atbild V. Keris, «redzēsim, kādu ziņojumu galā pieņems valdība, tomēr mūsu akciju mērķis bija parādīt situāciju veselības jomā, pievērst politiķu uzmanību.