Neiesaka iedzīvotājiem peldēties pie Salu tilta un pie Putnu novērošanas torņa

Veselības inspekcija ir saņēmusi informāciju par neatbilstošu Daugavas ūdens kvalitāti pie Salu tilta un pie Putnu novērošanas torņa Rīgas Latgales priekšpilsētā, tādēļ neiesaka iedzīvotājiem peldēties šajās vietās.

Pēc Rīgas domes Austrumu izpilddirekcijas iniciatīvas peldūdens kvalitātes pārbaudes tika veiktas četrās neoficiālās peldvietās Daugavā - pie Salu tilta, pie Putnu novērošanas torņa, pie Grāpju pussalas un pie 7.līnijas Dārziņos.

Pārtikas drošības, dzīvnieku veselības un vides zinātniskā institūtā "Bior" veikto pārbaužu rezultāti liecina, ka pie Salu tilta Daugavā ir paaugstināts mikrobioloģiskais piesārņojums (enterokoki), bet pie Putnu novērošanas torņa paraugu ņemšanas brīdī, 15.augustā, vizuālos novērojumos ir konstatēta zilaļģu "ziedēšana". Savukārt Daugavas ūdens kvalitāte pie Grāpju pussalas un pie 7. līnijas Dārziņos vērtējama kā atbilstoša un peldēties atļauts.

Paaugstināts enterokoku skaits liecina par iespējamu fekālā piesārņojuma klātbūtni ūdenstilpē, kas, savukārt, jutīgām iedzīvotāju grupām var veicināt dažāda veida ādas un gļotādas iekaisumu attīstību, kā arī šāda peldūdens norīšanas gadījumā - kuņģa - zarnu trakta infekcijas.

Zilaļģu toksīnu izraisītas saindēšanās pazīmes veseliem, pieaugušiem cilvēkiem tiek novērotas reti. Lielākā riska grupa ir mazi bērni un vecāki cilvēki, kuru jutība ir paaugstināta. Visbiežāk, peldoties ūdenī, kurā savairojušās zilaļģes, tiek iegūtas alerģiskas reakcijas - ādas un gļotādu iekaisumi. Smagākos gadījumos var būt arī organisma vispārējs vājums, spontāna muskuļu saraušanās, gremošanas un elpošanas darbības traucējumi.

Veselības inspekcija aicina iedzīvotājus rūpīgi pārdomāt peldvietas izvēli, jo neoficiālajās peldvietās regulāras valsts finansētas peldūdens kvalitātes pārbaudes netiek veiktas. Tāpat Inspekcija aicina iedzīvotājus drošai peldei izmantot kādu no Rīgas vai Jūrmalas oficiālajām peldvietām.

Pirms peldēšanās neoficiālās peldvietās peldūdens jānovērtē vizuāli un uzmanība jāpievērš vairākām pazīmēm: netipiska ūdens krāsa vai smarža; virsmas aktīvās vielas (noturīgas putas); peldoši un citi atkritumi ūdenī; naftas produkti; zilaļģu vai zaļaļģu masveida savairošanās, t.i., ūdens "ziedēšana".

Ja peldvietās tiek novērotas iepriekš minētās parādības, vai rodas aizdomas, ka peldūdens kvalitāte ir pasliktinājusies, iedzīvotāji ir aicināti par to informēt Veselības inspekciju, aizpildot anketu, kas atrodama Veselības inspekcijas mājas lapā www.vi.gov.lv, sadaļā Vides veselība / Peldūdens / Iedzīvotāju līdzdalība peldūdens kvalitātes novērojumos.

Pamatojoties uz saņemto informāciju un to izvērtējot, Veselības inspekcijas speciālisti var doties uz konkrēto peldvietu un veikt tās apsekošanu.

Latvijā

Vēl viena vasara – vēl viena apgleznota siena! Ar iespaidīgu Francijas ielu mākslinieka Aéro darbu Krišjāņa Valdemāra ielā 56, Liepājā, šajā nedēļas nogalē tiks papildināts sienu gleznojumu maršruts, ko, kā ierasts, pateicībā par vēl vienu brīnišķīgu vasaru Liepājas pludmalē, dāvina pludmales kafejnīca "Red Sun Buffet", informē "Red Sun Buffet Beach Bar" līdzīpašnieks Mareks Alberts.