Apvienos veselības iestādes

Valdība tuvākajā laikā plāno izskatīt jautājumu par divu nozīmīgu veselības jomas iestāžu reorganizāciju.

Šodien valsts sekretāru sanāksmē tiek izskatīts Veselības ministrijas (VM) iesniegtais lēmumprojekts par veselības ministra pakļautībā esošajām tiešās pārvaldes iestādēm – Veselības norēķinu centru (VNC) un Veselības ekonomikas centru (VEC).

Lēmums tiek pieņemts, lai nodrošinātu valsts pārvaldes institucionālās sistēmas pilnveidošanu un darbības efektivitāti. Abus centrus plānots apvienot un no šāgada 1. oktobra izveidot jaunu veselības ministra pakļautībā esošu iestādi – Nacionālo veselības dienestu. Lēmumprojekta anotācijā secināts, ka abas iestādes pilda savstarpēji saistītas funkcijas. Piemēram, ja VNC analizē veselības aprūpes pakalpojumu finanšu un apjoma rādītājus, prognozē veselības aprūpes pakalpojumu apjomu, tad VEC izstrādā priekšlikumus un finanšu aprēķinus jaunu no valsts budžeta apmaksājamu veselības aprūpes pakalpojumu ieviešanai u. c. Abu centru reorganizācijā samazināsies līdzvērtīgo amata vietu skaits, tomēr kopējo amata vietu skaitu ir nepieciešams saglabāt, lai jaunizveidotajā dienestā izveidotu struktūrvienības, kas nodrošinās Ārstniecības riska fonda darbību un eveselības politikas īstenošanu. Nacionālajam veselības dienestam no 1. oktobra plānotas 214 amata vietas.

Latvijā

Pagājušajā nedēļā uzzinājām, ar ko vainagojušās diskusijas par nodokļu reformu. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes augs, taču pieaugs arī neapliekamais minimums un minimālā alga. Izmaiņas skars arī pensiju otro līmeni, bet galīgais lēmums vēl jāpieņem valdībai un Saeimai. “Kantar TNS” aptaujā TV3 raidījumā "900 sekundes" noskaidrots sabiedrības viedoklis par valdības darbu pie nodokļu reformas.

Svarīgākais