Latvijas augļkopju asociācija aicina būt radošiem, veidojot veselīgu ēdienkarti

© Publicitātes foto

Vasarā augļu un ogu sezona ikvienam dod vislielākās iespējas ikdienas uzturu bagātināt ar svaigu augļu un ogu klāstu. Latvijas augļkopju asociācija aicina būt radošiem, veidojot veselīgu ēdienkarti, un eksperimentēt ar ogu un augļu veidiem gan starp ēdienreizēm, gan ēdienos un dzērienos.

Svaigi augļi un ogas ir gardi ne tikai vieni paši, bet arī tie spēj padarīt interesantas pat visvienkāršākās receptes. Uztura speciāliste Lizete Māldere uzsver: „jo īpaši karstās vasaras dienās, jāizvairās lietot uzturā treknus produktus, piemēram, kūpinājumus, krējumu ar tauku saturu virs 15 %, sviestu, treknu gaļu, speķi un citus šādus produktus.”

Tāpēc ir iespējams pagatavot vienkāršus augļu un ogu salātus, kuri organismam sniegs nepieciešamos vitamīnus un uzturvielas:

Salāti ar zemenēm, avenēm un āboliem

Sastāvdaļas: 200 g zemenes, 150 g avenes 200 g āboli, pūdercukurs pēc nepieciešamības.

Pagatavošana: ābolus sagriež plānās šķēlītēs, apkaisa ar pūdercukuru un ļauj tam izkust. Stikla traukā kārtās kārto ābolu šķēles, zemenes, avenes un visu apkaisa ar pūdercukuru.

Salāti ar jāņogām un riekstiem

Sastāvdaļas: 100 g sarkanās jāņogas, 100g upenes, 50 g zemesrieksti vai valriekstu kodoli, 50 g šķidrā medus.

Pagatavošana: ogas stikla traukā samaisa ar riekstiem un pārlej ar medu.

Salāti ar augļiem, ogām un rozīnēm

Sastāvdaļas: 2 āboli, 2 bumbieri, 70 g kazenes, 50 g avenes, 100 g jogurta, sasmalcināti valrieksti, 1 ēdamkarote citrona sulas, ogu sīrups (jebkāds, atkarībā no vēlamās garšas).

Pagatavošana: ābolus un bumbierus sagriež šķēlēs un aplej ar citrona sulu. Rozīnes aplej ar verdošu ūdeni un atstāj uz 30 – 40 minūtēm, lai tās uzbriest. Visus produktus sajauc traukā, pārlej ar ogu sīrupu un pa virsu uzkaisa sasmalcinātus valriekstus.

Augļu salāti

Sastāvdaļas: 1 ābols, 1 bumbieris, 1 greipfrūts, 2 banāni, 2 kivi, 50 g ķirši, 50 g vīnogas, 100 g apelsīnu sula, 2 ēdamkarotes cukura, vafeļu groziņi.

Pagatavošana: ābolus, bumbierus un banānus sagriež šķēlēs. Apelsīnus un greipfrūtus nomizo un sadala daivās. Vīnogas pārgriež uz pusēm un izņem ārā kauliņus. Augļus un ogas sajauc traukā, pārlej ar sulu, tad tos var pildīt vafeļu groziņos un dekorēt ar ķiršiem.

Latvijā

Latvijas Mākslas zinātnieku un kuratoru biedrība (LMZKB) un vairākas radošo nozaru organizācijas aicina noteikt viena gada moratoriju to pieminekļu pārvietošanai, kas tiek pamatota ar totalitāro režīmu slavināšanu, šajā laikā aicinot diskutēt par kultūrvides pārmaiņām.

Svarīgākais