Dimas stāvoklis stabilizējies, bet zēns joprojām komā

© No ģimenes arhīva

Vācijas profesors apstiprinājis Latvijas mediķu noteikto diagnozi vienpadsmit gadus vecajam Dmitrijam Ivanovam, kurš jau vairākus mēnešus atrodas mākslīgi izraisītā komā.

Pagaidām zēna stāvoklis ir nemainīgs, tomēr zēna mammai Olgai cerību dod sajūta, ka dēls jūt visu apkārt notiekošo, tuvinieku un labo cilvēku atbalstu. Ārsti pieļauj, ka Dimas ārstēšanā varētu palīdzēt imūnterapija. Dimas ģimene pateicas visiem labajiem cilvēkiem – par saziedotajiem līdzekļiem bija iespējams uzaicināt ārvalstu mediķus, kuriem ir bijusi pieredze šādu slimības gadījumu ārstēšanā, kā arī iegādāties medikamentus.

Dimas mamma Olga Neatkarīgajai pastāstīja, ka zēns nekad īpaši nav slimojis, bijis veselīgs, sportisks, līdz pagājušā gada augustā saslimis ar vīrusu meningītu. Dima izslimoja šo slimību, un ārsti viņi atzina par pilnīgi veselu. Nekādu problēmu viņam pēc saslimšanas nebija, tāpēc bez bažām zēns tika vakcinēts pret ērču encefalītu. Dimas mamma jautājusi ģimenes ārstei, vai dēlu var vakcinēt, ja iepriekš izslimota tāda slimība. Ārste pateikusi: jā, nekādu iemeslu, kāpēc to nedarīt, viņa neredz. Nedēļu pēc potēšanas Dimam uzlēca ļoti augsta temperatūra. Nekādu citu veselības problēmu nebija – ne klepus, ne sāpju, tikai temperatūra, kas turējās trīs dienas. Vēl pēc dienas zēnam sākās smagi krampji, kurus slimnīcā nevarēja apturēt citādi, kā vien ievadot viņu mākslīgajā komā. Tas nozīmē, ka komas stāvokli izraisa mākslīgi, lai pasargātu no neizturamām sāpēm vai zēna gadījumā krampjiem, kuru dēļ viņš citādi nomirtu, jo apstātos elpošana.

Mediķu noteiktā diagnoze ir FIRES (Febrile infection related epilepsy syndrome). Latvijā tā kādam pacientam diagnosticēta pirmoreiz. Pasaulē zināmi tikai 28 saslimšanas gadījumi. Meklējot iespējas palīdzēt savam dēlēnam, Olga lūdza palīdzību biedrībai Varonis, kuri uzsāka labdarības akciju. Biedrības pārstāve Ginta Brauča pastāstīja, ka biedrība uzmeklējusi profesoru Andreasu van Bādenu no Lībekas hospitāļa Vācijā, kurš savā praksē ir saskāries ar šādu diagnozi. Profesors būtu gatavs personīgi uzņemties Dimas ārstēšanu, taču diemžēl pašlaik zēnu nav iespējams transportēt viņa smagā stāvokļa dēļ. Jebkurš mēģinājums transportēt Dimu rada milzīgu risku viņa dzīvībai. Tā kā zēnu nevar pārvest uz Vāciju, profesors piekrita ierasties Latvijā. Vācu ārsts apstiprināja, ka Bērnu klīniskās slimnīcas ārstu noteiktā diagnoze, visticamāk, ir pareizā. Šis gadījums izvērtēts arī klīnikā Vācijā. Viens no A. van Bādena kolēģiem ieteicis zēnam veikt plazmoferēzi. Profesors saka: «Grūti apgalvot, vai šī metode būs efektīva, bet vismaz vienu reizi mums vajadzētu pamēģināt, jo citu variantu praktiski nav. Ja tā ir autoimūna saslimšana, tad pacientam vajadzētu reaģēt uz imūno terapiju (steroīdi, imunoglobulīns un plazmoferēze).» Pateicoties ziedojumiem, drīzumā no Vācijas tik atgādātas nepieciešamās zāles.

Pagaidām Dimas situācija ir nemainīga, epileptiskās konvulsijas turpinās. Tomēr Dimas mamma, kura katru nedēļu biedrības mājas lapā raksta par savu dēlu, stāsta, ka Dima vairākas reizes esot atvēris acis. «Dima pagaidām nav nācis pie samaņas, bet man liekas, ka viņš mani reizēm pazīst,» saka Olga. Dima arī dzird apkārt notiekošo. Ar viņu darbojas fizioterapeits. Vēl Dima ir pārvietots no intensīvās terapijas uz nodaļu.

Pateicoties ziedotājiem, pašlaik ziedojumu kontā ir vairāk nekā 30 000 latu, bet uz uz ziedojumu tālruni saziedoti vairāk nekā 9000 latu. Par saziedotajiem līdzekļiem Dmitrijam tiek nodrošināti medikamenti, kā arī pēc Dimas mammas lūguma sertificētas medmāsas aprūpe nakts stundās. Dimam ir izveidota atsevišķa interneta saite www.dimaivanovs.varonis.lv, kur ikviens var uzzināt jaunumus par zēna veselības stāvokli un projektu centra Varonis paveikto darbu.

Latvijā

VAS “Valsts nekustamie īpašumi” vienojas ar Ceļu būvniecības sabiedrību "Igate" par nepilnību novēršanu Latvijas – Krievijas robežas žoga un infrastruktūras izbūvē spēkā esošā līguma ar Valsts robežsardzi (VRS) ietvaros bez papildu finansējuma. Šonedēļ tiek uzsākti darbi iepriekš izbūvēto četru iekaramo (trošu) tiltu nepilnību novēršanā, ko plānots pabeigt līdz gada beigām. Savukārt līdz 2025. gada 31. oktobrim notiks iepriekš izbūvētā 99 km robežas žoga un 230 km infrastruktūras (patruļtaku, koka laipu u.c.) konstatēto defektu novēršana.