Svētdiena, 28.aprīlis

redeem Gundega, Terēze

arrow_right_alt Latvijā \ Veselība

Aptauja: šovasar cilvēkus visvairāk uztrauc kukaiņu kodumi un pārkaršana saulē

© wordpresscom

Latvijas iedzīvotāji uzskata, ka šajā vasarā lielākos draudus viņu drošībai un veselībai rada kukaiņu kodumi un pārkaršana saulē. Par nozīmīgiem apdraudējumiem tiek uzskatīti arī ceļu satiksmes negadījumi, aktīvā atpūtā iegūtas traumas un negadījumi uz ūdens, liecina If Apdrošināšana jūlijā veiktā iedzīvotāju aptauja.

No kukaiņu kodumiem (52%) un pārkaršanas saulē (51%) bīstas vairāk kā puse aptaujāto visās vecuma grupās. Tomēr vairāk par šādu iespēju uztraucas sievietes, biežāk – Rīgas pilsētas iedzīvotājas. Par pietiekami būtiskiem apdraudējumiem atzīti arī ceļu satiksmes negadījumi (29%), aktīvā atpūtā iegūtas traumas (25%) un negadījumi uz ūdens (25%) – šie negadījumi vairāk uztrauc vīriešus nekā sievietes. Iespēja iekļūt ceļu satiksmes negadījumā jo īpaši biedē vecāka gadagājuma cilvēkus vecumā no 50 – 74 gadiem. Savukārt, respondentus vecuma grupā no 15 – 19 gadiem vairāk uztrauc aktīvās atpūtās laikā iegūtas traumas.

Aptauja tika veikta sadarbībā ar Omnicom Media Group. Pētījumā piedalījās 1133 iedzīvotāji, vecumā no 15 – 74 gadiem.

Neraugoties uz iedzīvotāju bažām par savu apdraudējumu, speciālisti norāda, ka šajā vasarā kukaiņu daudzums nav lielāks, kā citos gados un arī šī gada vasaras klimatiskie apstākļi nav tādi, lai būtu pamats lielam satraukumam par pārkaršanas draudiem. Latvijas Dabas muzeja entomologs Nikolajs Savenkovs norāda: „Odi un dunduri šogad noteikti nav novērojami vairāk kā citus gadus. Vienkārši cilvēkiem ir tendence periodus, kad siltā un mitrā laika dēļ aktivizējas odi, dramatizēt un iztēloties par katastrofu. Līdzīgi ir arī ar ērcēm. Augusta gaidāms otrais ērču aktivitātes vilnis, kas arī iedzīvotājos varētu radīt zināmu satraukumu.” Entomologs gan norāda, ka augustā, sākoties ievārījumu gatavošanas sezonai var aktivizēties lapsenes un sirseņi.

If Apdrošināšana Atlīdzību nodaļas apkopotie dati par šajā vasarā saņemtajiem atlīdzību pieteikumiem liecina, ka biežākie atlīdzību pieteikumi par nelaimes gadījumiem ir saistīti ar sadzīves negadījumos un aktīvā atpūtā gūtiem roku un kāju lūzumiem, sasitumiem un saišu sastiepumiem. Šogad saņemto atlīdzību pieteikumu skaits ir līdzīgs 2010.gada vasarā saņemtajam.

Uztrauc arī atkarība no šokolādes saldējuma un caurvējš ofisā. Vēl aptaujas dati liecina, ka 16% aptaujāto, biežāk vīrieši un Rīgas iedzīvotāji, uztraucas par iespējamām zādzībām un laupīšanām. Čūsku kodumi vienlīdz bieži biedē gan vīriešus, gan sievietes (kopumā 12% respondentu), turklāt kā īpaši bīstamus tos novērtē iedzīvotāji vecumā no 50 – 74 gadiem.

Tomēr daļa respondentu norādījuši, ka šajā vasarā viņus uztrauc pavisam citas lietas, piemēram, atkarība no šokolādes saldējuma, caurvējš ofisā karstā laikā, latvāņi, kondicionieri, saimnieku nepieskatīti suņi bez uzpurņiem, saindēšanās ar nekvalitatīvu ēdienu un Saeimas pieņemtie lēmumi nodokļu politikā.

No visiem respondentiem 7% ir pārliecināti, ka viņu drošību vasarā neapdraud nekas, bet 6% atzina, ka viņiem grūti sniegt atbildi uz jautājumu, kas apdraud viņu drošību vasarā.