Strauji palielinājies cilvēku skaits, kuri laboratoriski vēlas pārbaudīt noņemtās ērces

Kopš jūnija vidus strauji pieaudzis to cilvēku skaits, kuri ierodas Latvijas Infektoloģijas centrā, lai laboratoriski pārbaudītu noņemto ērču iespējamo inficētību, nra.lv uzzināja centrā.

Kopš vasaras saulgriežiem, cilvēki arvien biežāk ierodas pie LIC speciālistiem ar jau noņemtām ērcēm, kas pārsvarā pareizi ieliktas stikla traukos, burciņās. Piemēram, 27. jūnijā iedzīvotāji nodeva laboratoriskai pārbaudei 92 ērces, 12. jūlijā - 82 ērces, bet vidēji ikdienas vairāk nekā 30 ērces tiek nodotas tieši laboratoriskai pārbaudei. Cilvēki vēlas zināt, vai ērce nav inficēta, tāpat mediķiem tiek uzdoti jautājumi, kas jādara, ja cilvēks nav vakcinēts, bet noņemtā ērce inficēta ar ērču encefalītu.

Daudzi iedzīvotāji, lai gan vakcinējušies pret ērču encefalītu, nodod ērces pārbaudei, jo

tomēr vēlas zināt, vai noņemtā ērce nav inficēta.

Lai izvairītos no ērces piesūkšanās, svarīgs ir piemērots apģērbs un galvassega, lai ērce nevarētu zem tiem pakļūt. Ik pa laikam jāapskatās, vai uz apģērba un ķermeņa nav ērces. Tas pats jādara, pārnākot no pastaigas. Ērces var atnest mājās ar mežā un pļavās plūktām puķēm un koku zariem, tās var iekrist arī ogu un sēņu grozos.

Piesūkusies ērce jānoņem, cik iespējams, ātri un tas jāveic ļoti uzmanīgi, jo, saspiežot ērces ķermeni, koduma brūcē var iekļūt tās iekšējais saturs un palielinās iespēja saslimt ar kādu no ērču pārnestajām slimībām. Rūpīgi jāseko līdzi savai pašsajūtai un jānovēro ērces piesūkšanās vieta.

Izplatītākais Laimas boreliozes simptoms ir ādas apsārtums, kas ērces piesūkšanās vietā parādās pēc 1-4 nedēļām. Apsārtums izplatās 3 - 5 cm diametrā un pēc kāda laika pazūd. Detalizētu ieteikumu saņemšanai, kā arī gadījumā, ja parādās saslimstības simptomi, noteikti jāvēršas pie ārsta.

LIC vakcinācijas kabinetu jūnijā apmeklējuši 2061 cilvēks. Visvairāk apmeklētāji vēlējušies vakcinēties pret ērču encefalītu – 289 pieaugušie un 120 bērni. 194 cilvēki vakcinējušies pret difteriju. Pret A un B hepatītu poti saņēmuši 103 cilvēki. Pret A hepatītu vakcinēts viens bērns.

LIC ērces noņem bez maksas. Piesūkušās ērces noņem Vakcinācijas kabinetā no 9.00 līdz 20.00, Uzņemšanas nodaļā no 20.00 līdz 9.00, arī brīvdienās un svētku dienās.

Latvijā

Augstākā tiesa atteikusies ierosināt kasācijas tiesvedību lietā, kurā bijušajam Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Personālvadības pārvaldes direktora vietniekam Uldim Bāram piespriests sabiedriskais darbs par apzināti nepatiesu ziņojumu par sevišķi smaga nozieguma izdarīšanu nolūkā panākt kriminālprocesa sākšanu pret noteiktām amatpersonām, noskaidroja aģentūra LETA.

Svarīgākais