Ģimenes ārste: parādīsim, ka strādājam

Auces ģimenes ārste Baiba Jakobsone sarunā ar Neatkarīgo pauž pārsteigumu, ka publiski jau zināms par viņas nodomu pieteikties jaunajai, taču pretrunīgi vērtētajai ģimenes ārstu kvalitātes programmai.

Viņu var uzskatīt par celmlauzi, jo ir viena no pirmajiem četriem ģimenes ārstiem, kuri izteikuši vēlēšanos iesaistīties šādā pasākumā.

Veselības ministrija (VM) lēš, ka pirmajā gadā šai programmai varētu pieteikties ap desmit procentu ģimenes ārstu, un pirmo bezdelīgu pieteikšanos vērtē kā sasniegumu.

Parādīt, ka strādā

«Tik maz?» Neatkarīgajai par ģimenes ārstu skaitu pārjautā ģimenes ārste Baiba Jakobsone. Ģimenes ārste patiešām ir pārsteigta, ka pieteicies tik maz, tomēr arī viņa norāda, ka pagaidām tikai izrādījusi savu vēlmi – nekāda līguma viņai nav, taču tieši tajā būs noteiktas konkrētās prasības. Tomēr jau tagad ārste uzskata: viegli nebūs, ne visas prasības ir reāli izpildāmas, pirmkārt, ģimenes ārsta darba laiks. Tiek prasīts, lai ģimenes ārsts būtu pieejams nepārtraukti, arī brīvdienās un svētku dienās. «Tas nozīmē, ka man jāstrādā no pirmdienas līdz svētdienai 365 dienas gadā. Vai mēs neizdegsim pa šo gadu? Jau tagad slodze ir ļoti liela,» pārdomās dalās ģimenes ārste. Jau līdz šim ģimenes ārsta darbs praktiski nav bijis normēts, jāstrādā tik daudz un tik ilgi, kamēr esi vajadzīgs pacientam. VM plānojusi, ka ģimenes ārsti, piemēram, kuri strādā vienā doktorātā, varētu strādāt brīvdienās pa kārtai, piemēram, vienu nedēļas nogali viens, otru – cits, tomēr, kā saka B. Jakobsone, Aucē ir pieci ģimenes ārsti, no kuriem jaunajai programmai pieteikusies tikai viņa.

Kāda ir viņas galvenā motivācija pieteikties šai programmai? «Vēlos parādīt, ka mēs, lauku ģimenes ārsti, strādājam un ļoti daudz strādājam, rūpējoties par saviem pacientiem. Otrkārt, esmu vienmēr gājusi uz priekšu kā lokomotīve, izmēģinot jauno,» atzīst daktere. Viņa bijusi arī pirmā, kas atvērusi savu praksi Aucē. Jaunās programmas finansiālais aspekts (ja ģimenes ārsts izpildīs kritērijus, viņš saņems papildu finansējumu no valsts) neesot svarīgākais.

Nav skaidrības

Citi ģimenes ārsti spriež, ka pagaidām vēl nav skaidri visi «spēles noteikumi». Iespējams, daudzi nogaida – paskatīsimies, kā ies citiem, tad redzēs, jo programmai nav obligāti jāpievienojas. Vēl izskan skepse par situāciju veselības aprūpē kopumā, kuru nu cenšas uzlabot uz ģimenes ārstu pleciem. Piemēram, pacientiem nepieciešama konsultācija pie speciālista vai izmeklējums, taču tas ar visu ģimenes ārsta norīkojumu iespējams tikai oktobrī. Ja pacients var samaksāt līdz pat 50 latiem (konkrēti endoskopija), tad var braukt uzreiz. No vienas puses, tiek deklarētas rūpes par pacientu, no otras – netiek izdarīts viss pārējais, lai sistēmu kopumā sakārtotu. Ko dos tas, ka ģimenes ārsts būs pieejams un viņš norīkos uz izmeklējumu, bet pacients nevarēs samaksāt pārdesmit latus? Viņš gaidīs rindā, tātad savlaicīguma princips – apšaubāms.

Cer uz 10%

VM skaidro, ka jaunā ģimenes ārstu programma ietver iespēju pacientiem ātrāk nokļūt uz pieņemšanu pie sava ārsta, māsas lielāku iesaistīšanu prakses darbā, kas ļautu ārstam vairāk laika veltīt pacientiem, hronisko slimnieku lielāku uzraudzību. Ģimenes ārsti gan nesteidz pievienoties, tomēr, lai saņemtu papildu valsts atbalstu jau šogad, jāpaspēj pieteikties līdz jūlija beigām. VM Neatkarīgā noskaidroja, ka katram ģimenes ārstam pa pastu vai elektroniski ir izsūtīts uzaicinājums. Pašlaik ārsti aktīvi zvanot. Ģimenes ārstiem būšot arī informatīvi pasākumi reģionos.

Kvalitātes programmai var pievienoties tie ģimenes ārsti, kuru pacientu skaits nav mazāks par 1200 pacientiem (pediatra praksē – vismaz 400 pacientu). Plānots, ka pirmajā programmas darbības gadā varētu pieteikties līdz 10% ģimenes ārstu.

***

ĢIMENES ĀRSTI

Programma ir BRĪVPRĀTĪGA, taču, ja tai pievienojas, ir OBLIGĀTIE kvalitātes rādītāji:

jābūt nodrošinātai ģimenes ārsta palīga vai māsas darba vietai

no jauna reģistrētiem pacientiem jāveic veselības stāvokļa novērtējums

tiks izvērtēti neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta izsaukumi pie ģimenes ārsta pacientiem

tiks izvērtētas ģimenes ārsta pacientu konsultācijas pie sekundārās veselības aprūpes speciālistiem un ģimenes ārsta pacientu hospitalizāciju skaits

Avots: Veselības norēķinu centrs

Svarīgākais