Atstādina no amata Veselības ekonomikas centra direktori

Pēc veselības ministra rīkojuma no darba atstādināta Veselības Ekonomikas centra direktore Daiga Behmane.

Veselības ministrs uzskata, ka Veselības ekonomikas centrs (VEC) nav darījis visu iespējamo, lai pacientiem būtu pieejamas pēc iespējas lētākas kompensējamās zāles. Ministrs esot neapmierināts ar darba grupas ziņojumu par situāciju kompensējamo zāļu jomā, tādēļ pašlaik ministrijā top rīkojums, ar kuru VEC tiks sākta pārbaude un uz laiku no amata tiks atstādināta VEC direktore Daiga Behmane, ziņo BNS. Pārbaude varētu ilgt vairākus mēnešus.

Šādu ministra reakciju varētu būt izsaukusi preses konference pagājušo piektdien, kur VEC kopā ar Veselības inspekciju un Veselības Norēķinu centru stāstīja par izstrādāto ziņojumu ministrijai, kurā viens no galvenajiem akcentiem ir likts uz nepietiekamajiem līdzekļiem kompensējamo medikamentu sistēmā. Ja šogad netiks piešķirti papildus pieci miljoni latu, sistēmā varētu izveidoties deficīts.

Latvijas avīze, citējot ministru, norāda, ka iemesls šādam rīkojumam ir centra direktores nespēja izveidot kompensējamo zāļu sistēmu tā, lai nebūtu jāprasa papildu līdzekļi un varētu iekļauties 72 miljonu latu lielajā budžetā, kas šogad piešķirts valsts apmaksātajām zālēm.

Savu viedokli nupat publiskojusi Apvienība HIV.LV, kas norāda: izpētot Veselības Ekonomikas centra, Veselības Norēķinu centra un Veselības inspekcijas (institūciju, kuru funkcijas saistītas ar zāļu kompensācijas sistēmas darbības nodrošināšanu un uzraudzību) kopīgās preses konferences 01. jūlijā materiālus, kā arī izvērtējot biedrības iepriekšējo sadarbību ar Veselības Ekonomikas centru (VEC) D. Behmanes vadībā, konstatē, kā veselības ministra lēmums ir gan pārsteidzīgs, gan pārsteidzošs. „Jāņem vērā, ka VEC panākumi, samazinot kompensējamo zāļu bāzes cenas nedeva vēlamo ekonomisko efektu, jo tika palielināts pievienotas vērtības nodoklis zālēm, kas radīja papildus slogu kompensējamo zāļu budžetam, un šajā apstāklī VEC vainas noteikti nav,” saka Apvienības valdes priekšsēdētājs Aleksandrs Molokovskis.Biedrība lūdz ministru pārdomāt savu lēmumu, jo D. Behmanes iespējama atstādināšana no amata nekādi neatrisinās kompensējamo medikamentu sistēmas problēmas.

Svarīgākais