Ārstu biedrība aicina vispār noliegt transtauksābju lietošanu pārtikā

Latvijas Ārstu biedrība aicina Latvijas Ministru prezidentu, zemkopības ministru un veselības ministru sekot Dānijas, Islandes un Šveices paraugam un noliegt transtaukskābju lietošanu uzturlīdzekļos.

Tauki ir vajadzīgi ikdienas uzturā, taču daļa no taukiem ir kaitīgi, jo veicina aterosklerozes attīstību, līdz ar to paaugstinot infarkta un insulta risku, norāda Ārstu biedrība. Biedrības sagatavotājā uzsaukumam līdzīgā informācijā minēts: vislabākie tauki – zivs tauki; ļoti labi tauki – olīveļļa; abi tauki – kvalitatīva rapšu eļļa un citas augu eļļas; slikti tauki – dzīvnieku un piena tauki (uzturā samazināt!); vissliktākie tauki – transtauki, kas veidojas augu eļļu apstrādē, notiekot nepilnīgai hidrogenizācijai (maksimāli izslēgt no uztura!). Pārtikas rūpniecībā plaši lietotie transtauki ir ražoti no palmu eļļas dehidrogenizācijas procesā un ir ļoti kaitīgi veselībai, norāda Ārstu biedrība.

Lai pārstātu spekulācijas ap un pret vienas vafeļu markas sastāvā konstatēto pārmērīgo transtaukskābju daudzumu, bet plašāk runātu par principu, ka Latvijas iedzīvotāji ir pelnījuši veselīgu uzturu kā veselīgas, garas un pilnvērtīgas dzīves pamatu, Latvijas Ārstu biedrība vēstulē aicina Ministru prezidentu, zemkopības ministru un veselības ministru, sākot no 2013. gada, visiem produktiem ieviest prasības marķējumam, kurā tiek norādīts: tauku sastāvs, izteikts procentos, gramos un kalorijās (norādot kopējo tauku daudzumu un paskaidrojot tauku veidu proporcionālo sadalījumu: piesātinātie tauki, mononepiesātinātie tauki, polinepiesātinātie tauki, transtauki) 100 gramos produkta, vārāmā sāls – NaCl – daudzums (gan 100 gramos produkta, gan aprēķināts vienā porcijā).

Tāpat biedrība aicina, sākot no 2013. gada, Latvijā atļaut tikai tādu produktu ievešanu, pārdošanu un izmantošanu, kuros transtaukskābes ir <2% no kopējā tauku daudzuma, un ieviest Ministru kabineta apstiprinātu tekstu, kas izmantojams uz produkta iepakojuma: „Sāli nesaturošs produkts – Tavas sirds veselībai”; „Transtaukskābes nesaturošs produkts – Tavas sirds veselībai”.

Latvijā

Krimināllietu pret bijušo Rēzeknes mēru Aleksandru Bartaševiču par ierobežotas pieejamības informācijas izpaušanu, kā arī par to, ka viņš 16 gadus valsts amatpersonas deklarācijās apzināti nenorādīja ziņas par ārzemēs iegādātu īpašumu un citiem ienākumiem lielā apmērā, Latgales rajona tiesa Balvos plāno sākt skatīt 13.decembrī plkst.10, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Svarīgākais