Latvijā atkal uzliesmojusi salmoneloze

Septiņas bērnu pirmsskolas iestādes, 26 bērni saslimuši ar salmonelozi, ēdienu visām piegādājis viens pārtikas uzņēmums, tipisku situāciju infekciju slimību izplatībā min Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) epidemiologs Jurijs Perevoščikovs.

Šis salmonelozes uzliesmojums konstatēts šogad aprīlī, pirmās ziņas bijušas par vienu no privātajiem bērnudārziem. Šā gada dati liecina, ka cilvēki arvien vairāk slimo ar salmonelozi, kā arī citām akūtām zarnu infekcijām.

Pēc LIC datiem, pērn reģistrēti vismaz astoņi gadījumi, kad cilvēki grupveidā saslimuši ar salmonelozi, tostarp četros Rīgas bērnudārzos, vienā bērnudārzā Jūrmalā, Krāslavas vidusskolā, Sv. Terēzes draudzes namā un Preiļu kafejnīcā. Vēl grupveida saslimšanas gadījumi saistīti ar norovīrusu enterītu, rotavīrusu enterītu un hepatītu A (slimība uzliesmoja Auces vidusskolā, saslimušo skaits gan nepārsniedza 11 bērnu). «Riska faktors ir bērnu izglītības iestādes un tieši ēdināšana bērnu iestādēs,» saka J. Perevoščikovs. Viņš stāsta par gadījumu aprīlī, kad epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā pēc ziņojuma par saslimušiem bērniem ar salmonelozi vienā privātā bērnu izglītības iestādē tika nolemts pārbaudīt pārtikas piegādātāju. Noskaidrojās, ka šis viens piegādātājs sagādā ēdienu kopumā septiņām bērnu iestādēm un tajās visās bija saslimušie ar salmonelozi. «Ja vecāki pieteiktos tiesā, iestāde būtu bankrotējusi,» spriež epidemiologs un norāda uz, iespējams, paviršu attieksmi drošības pasākumu ievērošanā pārtikas sagatavošanā, lai nepieļautu infekcijas izplatīšanos.

Šogad ir reģistrēti 303 saslimšanas gadījumi, kas ir par 14% vairāk salīdzinājumā ar to pašu periodu 2010. gadā. Vairāk slimo mazi bērni vecumā līdz 6 gadiem (88%) – šogad saslimis jau 221 bērns. Saslimšanas gadījumi pārsvarā tiek reģistrēti ģimenēs, kad sasirgst divi vai vairāk cilvēku, kā arī grupveida saslimšanas uzliesmojumi pirmsskolas izglītības iestādēs. 2010. gadā Latvijā ar salmonelozi saslima 951 cilvēks, bet 78 cilvēkiem bija atklāta salmonellu nēsāšana.

Salmoneloze ir akūta infekcijas slimība, kas parasti skar zarnu traktu. Tā izplatās, apēdot salmonellas baktēriju saturošu ēdienu, reti mazgājot rokas, ignorējot higiēnas pasākumus ēdienu pagatavošanas laikā. Galvenais ieteikums cilvēkiem ir bieži mazgāt rokas – īpaši ēdienu gatavošanas laikā, kad bijusi saskare ar olām un jēliem produktiem, pirms ēšanas un pēc tualetes lietošanas.

***

UZZIŅAI

Saslimstība ar salmonelozi

2003. gadā 799

2004. gadā 480

2005. gadā 615

2006. gadā 800

2007. gadā 625

2008. gadā 1283

2009. gadā 816

2010. gadā 951

Avots: Latvijas Infektoloģijas centrs

Latvijā

IZM solītie tūristu tūkstoši uz olimpisko atlasi basketbolā neatbrauca. 5 miljoni iztērēti, bet kļūdas prognozēs neatzīst. Ja pirms olimpiskā turnīra IZM un LBS solīja naudu budžetam, šobrīd atrunājas ar emocijām un patriotismu. Olimpisko atlasi ar pustukšajām tribīnēm un naudas izlietošanas lietderību neviens nevērtēs, vēsta TV raidījums "Nekā personīga".

Svarīgākais