Lai izvairītos no saslimšanas ar Vācijā izplatījušos infekciju, jāievēro higiēnas pasākumi

Lai izvairītos no saslimšanas ar pēdējā mēneša laikā Vācijā izplatīto zarnu nūjiņu izraisīto infekciju, rūpīgi jāievēro personīgās higiēnas pasākumi, informē Veselības ministrijā.

Lai gan pēdējā laikā daudzviet Eiropā satraukumu izraisījusi Vācijā izplatījusies saslimšana ar hemolītiski urēmisko sindromu (HUS), ko izraisa toksīnu producējošā baktērija 'Escherichia coli' (zarnu nūjiņa), VM informē, ka Latvijā pagaidām neviens ar HUS saslimušais nav reģistrēts. Situāciju pastāvīgi uzrauga Latvijas Infektoloģijas centra Epidemioloģiskās uzraudzības un sabiedrības veselības departaments.

Pēc Pārtikas un veterinārā dienesta rīcībā esošās informācijas, inficētie gurķi no divām Spānijas saimniecībām, kas izraisījuši cilvēku saslimšanu Vācijā, Latvijā nav ievesti.

Lai izvairītos no iespējamas inficēšanās ar akūtām zarnu infekcijām, ieskaitot Escherichia coli (zarnu nūjiņas) izraisītās saslimšanas, nepieciešams ievērot nespecifiskās profilakses pasākumus - lietot drošus pārtikas produktus, dzērienus un dzeramo ūdeni,rūpīgi jāmazgā augļi un dārzeņi, nedrīkst peldēties ūdenskrātuvēs, kas nav šim mērķim paredzētas vai ja ir šaubas par ūdens kvalitāti.

Jāievēro personīgā higiēna un bieži jāmazgā rokas, it īpaši pēc tualetes apmeklēšanas, pirms un pēc ēdienu gatavošanas, bērnu autiņu maiņas, kā arī pēc kontakta ar slimnieku, kam konstatēta infekcijas slimība.

Cilvēki, kuriem ir akūtas zarnu infekcijas simptomi, nedrīkst nodarboties ar pārtikas produktu gatavošanu, transportēšanu, realizēšanu.

Slimības parādīšanās jeb inkubācijas periods ir viena līdz astoņas dienas (biežāk trīs līdz piecas dienas) pēc inficēšanās. Tipiskākie saslimšanas simptomi, inficējoties ar slimību izraisošo zarnu nūjiņu, ir – krampjveida sāpes vēderā, pēkšņa, ūdeņaina vai asiņaina caureja, nereti arī vemšana un nespēja urinēt, temperatūra parasti nav izteikti paaugstināta.

Visbiežāk saslimšana norit viegli un pāriet vienas līdz triju dienu laikā, bet iespējamas arī nopietnas komplikācijas, piemēram, jau pieminētais hemolītiski urēmiskais sindroms, tādēļ pēc iepriekš minēto simptomu parādīšanās pacientiem nekavējoties jāsazinās ar ģimenes ārstu. Īpaši uzmanīgiem jābūt iedzīvotājiem, kuri nesen bijuši Vācijas ziemeļos, kuriem pēc simptomu parādīšanās nekavējoties jāvēršas pēc medicīniskās palīdzības un jāinformē ģimenes ārsts par notikušo ceļojumu.

Jau vēstīts, ka Vācijā ar zarnu nūjiņu inficēto cilvēku skaits ir pārsniedzis 1,2 tūkstošus. Par infekcijas avotu tiek uzskatīti gurķi, kas ievesti no Spānijas. Varas iestādes uzskata, ka zarnu nūjiņas izraisītās saslimšanas epidēmija, kurā tiek skartas nieres un centrālā nervu sistēma, vēl nav sasniegusi maksimālo robežu.

Latvijā

Valsts policijas Rīgas reģiona pārvaldes Rīgas Austrumu pārvalde meklē bezvēsts prombūtnē esošo 2014. gadā dzimušo Gabrielu Krūmiņu. Zēns šā gada 19. septembrī izgāja no mājām Rīgā, Krustpils ielā, lai it kā dotos uz skolu Rīgā, Sesku ielā, taču uz mācību stundām nav ieradies. Gabriels nav atgriezies mājās.