Aicina ģimenes ārstus pievienoties pieejamības un kvalitātes programmai

Veselības ministrs Juris Bārzdiņš, 27.maijā, uzrunājot ģimenes ārstus Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas konferencē, aicināja pievienoties jaunajai brīvprātīgajai papildus pieejamības un kvalitātes programmai, izvērtējot ieguvumus, ko tā dos gan pacientiem, gan pašiem ārstiem, kā arī visai veselības aprūpes sistēmai kopumā.

Kā norāda veselības ministrs Juris Bārzdiņš: „Programma ir brīvprātīga, tādēļ izvēle pievienoties vai atteikties paliek ārstu ziņā. Taču es apelēju pie ģimenes ārstu pilsoniskās un sabiedriskās apziņas, jo esmu pārliecināts, ka šī programma ļaus pakāpeniski sasniegt aprūpes kvalitātes izaugsmi. Kvalitātes programmas īstenošana vienlaikus sekmēs arī sabiedrības lielāku apmierinātību ar veselības nozari kopumā, kas ir viens no pamata nosacījumiem, lai cilvēki būtu gatavi ar saviem nodokļiem finansēt veselības aprūpi lielākā apmērā.”

Līdzīgas pieejamības un kvalitātes programmas primārajā aprūpē sekmīgi darbojas arī citās valstīs, piemēram, Igaunijā, kur tai darbības trešajā gadā pievienojušies aptuveni 80 % ģimenes ārstu.

Juris Bārzdiņš uzsvēra, ka veselības nozarē ģimenes ārstu institūcija ir pamats, uz kuru balstās visa sistēma. Jo labāk strādās primārā aprūpe, jo efektīvāk tiks izlietots nozares finansējums, kas ļaus risināt būtiskus jautājumus, piemēram, palielinot līdzekļus valsts kompensējamo medikamentu sistēmai, pārskatot pacientu iemaksu apjomu, mazinot rindas uz pakalpojumiem un palielinot ārstniecības personāla atalgojumu.

Vienlaikus tika arī norādīts, ka sistēmas efektīvākai darbībai ir jābūt visaptverošai un ģimenes ārstu papildus pieejamības un kvalitātes programma ir tikai viens no soļiem. Jau ziņots, ka Veselības ministrija rosinājusi mainīt lokālo slimnīcu un Steidzamās medicīniskās palīdzības punktu (traumpunktu) darba organizācijas un finansēšanas kārtību, kas, nemazinot iedzīvotājiem pakalpojumu pieejamību, ļauj racionālāk izlietot nozares finansējumu, novirzot to rindu samazināšanai ambulatorajā aprūpē.

Svarīgākais