Pētījums: Grūtnieces krāc divreiz biežāk

Grūtniecības pēdējos mēnešos sievietes krāc divreiz biežāk nekā pirms grūtniecības, – atklājuši Edinburgas universitātes zinātnieki.

Pētījumā piedalījās 200 sieviešu, no kurām puse nebija grūtnieces, bet otra puse bija topošās māmiņas, kurām līdz dzemdībām atlikuši mazāk nekā trīs mēneši. Un pētījumā atklājās, ka no pirmajām simt krāca vien 17 sievietes, bet grūtnieču grupā no miega traucējumiem cieta 41 sieviete. Turklāt trīs mēnešus pēc dzemdībām miega traucējumi bija vien 18 jaunajām māmiņām.

Zinātnieki gan teic, ka par to nevajag brīnīties, jo grūtniecības laikā palielinās progesterona daudzums un krākšana izskaidrojama ar deguna gļotādas tūsku un apgrūtinātu elpošanu. Krākšanas gadījumā iespējama nepietiekama skābekļa piegāde auglim, tādēļ ikdienā ieteicams lietot skābekļa dzērienus un apmeklēt jonizētā gaisa inhalācijas. Speciālisti iesaka: krākšanu mazina gulēšana uz sāniem, bet, ja tomēr vieglāk ir gulēt uz muguras, nopietnos krākšanas gadījumos naktī vēlams lietot speciālu pretkrākšanas aparātu, kas garantē regulāru skābekļa padevi.

Mierinājums gan ir – pēc dzemdībām šī parādība pazūd. Taču, ja krākšana saglabājas arī pēc grūtniecības, vajadzētu apmeklēt miega speciālistu, jo iemesli var būt daudz un dažādi, tostarp dzelzs vai folijskābes deficīts organismā.

Latvijā

Ar valsts drošību saistītiem prioritārajiem pasākumiem 2025.gadā paredzēts novirzīt 284,3 miljonus eiro, teikts Finanšu ministrijas (FM) sagatavotajā informatīvajā ziņojumā par valsts budžeta likumprojektā iekļaujamiem prioritārajiem pasākumiem 2025., 2026., 2027. un 2028.gadam, kuru ceturtdien izskatīs valdība.