Traumpunktus sadala trīs līmeņos

Līdzīgi kā lokālās slimnīcas arī traumpunkti turpinās strādāt visu diennakti septiņas dienas nedēļā, vienojusies Veselības ministrijas (VM) darba grupa. Tomēr tos vismaz oficiāli no šā gada jūlija vairs nevarēs saukt par traumpunktiem, bet par steidzamās medicīniskās palīdzības punktiem jeb SMP punktiem.

Lai arī Bauskas slimnīcā būs vienīgais visaugstākā līmeņa traumpunkts, kas strādās nepārtraukti, pilsētas un novada iedzīvotāji sākuši vākt parakstus, uztraucoties par iespējamām izmaiņām traumpunkta darbā.

VM skaidro, ka arī traumpunkti tika novērtēti, ņemot vērā piecus kritērijus, un atbilstoši tiem tika aprēķināts sniedzamās palīdzības apjoms un tam nepieciešamie resursi. Darba grupa ņēma vērā iedzīvotāju skaitu attiecīgajā reģionā, līdzšinējo punktu noslogojumu, apkalpes teritorijas lielumu, ārstu nodrošinājumu un pacientu iespējas saņemt palīdzību daudzprofilu neatliekamās medicīniskās palīdzības slimnīcās (tika skatīts attālums līdz tuvākajai slimnīcai). Atbilstoši šiem kritērijiem desmit SMP punkti sadalīti trīs līmeņos.

Visi SMP punkti turpinās darbu 24 stundu režīmā septiņas dienas nedēļā, un tajos būs pieejami gan ārsti, gan citi medicīnas darbinieki. Pirmā līmeņa punktā strādās viens ārsts internists un viena māsa, savukārt otrā līmeņa punktā būs jau divi ārsti speciālisti un viena māsa dienas laikā un viens ārsts un viena māsa nakts laikā. Trešo līmeni var uzskatīt par augstāko, un tajā dienas laikā strādās trīs ārsti speciālisti – internists, ķirurgs/traumatologs un anesteziologs un divas māsas, nakts laikā divi ārsti un viena māsa. Par speciālistu skaita nodrošinājumu nosacīti dienas un nakts darba laikā varēs lemt ārstniecības iestādes vadība atbilstoši reālajai pacientu plūsmai diennakts griezumā, skaidro VM. Ārstu skaitam jābūt lielākam tad, kad ir lielāks pacientu pieplūdums.

Ņemot vērā VM datus par traumpunktu reformām, Bauskas slimnīcā būs trešā līmeņa traumpunkts, tomēr iedzīvotāji, satraucoties par izmaiņām, sākuši vākt parakstus. Bauskas iedzīvotāju saasinātā reformu uztvere skaidrojama ar savulaik steigā reformēto Bauskas slimnīcu, kas pašlaik vairs nesniedz neatliekamo palīdzību diennakts režīmā. VM speciālists Oskars Šneiders skaidro, ka pēc izmaiņām Bauskas traumpunkts pat iegūs, jo valsts paredzējusi lielāku finansējumu, lai traumpunktā pa dienu strādātu nevis divi, bet jau trīs ārsti.

Latvijā

Pagājušajā nedēļā uzzinājām, ar ko vainagojušās diskusijas par nodokļu reformu. Iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmes augs, taču pieaugs arī neapliekamais minimums un minimālā alga. Izmaiņas skars arī pensiju otro līmeni, bet galīgais lēmums vēl jāpieņem valdībai un Saeimai. “Kantar TNS” aptaujā TV3 raidījumā "900 sekundes" noskaidrots sabiedrības viedoklis par valdības darbu pie nodokļu reformas.

Svarīgākais