Darbu sāks NMP dienesta Vadības centrs

No šodienas darbu sāks valsts Neatliekamās medicīniskās palīdzības (NMP) dienesta Vadības centrs, kurā iekļausies līdzšinējais Katastrofu medicīnas centra Operatīvais medicīniskais dienests (OMD), aģentūru LETA informēja NMP pārstāve Ilze Bukša.

NMP dienesta Vadības centrā darbosies Operatīvā medicīniskā dienesta dispečeru centrs, kas tāpat kā līdz šim koordinēs augsta līmeņa speciālistu konsultāciju sniegšanu slimnīcām neatliekamos gadījumos. Tāpat būtiska NMP dienesta Vadības centra funkcija būs neatliekamās medicīniskās palīdzības organizēšana un nodrošināšana ārkārtas situācijās un katastrofu gadījumos, tostarp koordinējot visu pirmsslimnīcas NMP brigāžu darbību.

Vadības centrs sniegs atbalstu dienesta reģionālajiem centriem arī situācijās ar lielāku cietušo skaitu, piesaistot nepieciešamos papildus resursus.

Līdz ar jauno funkciju pārņemšanu no Katastrofu medicīnas centra būtisks NMP dienesta Vadības centra uzdevums būs arī vienotas pacientu hospitalizācijas koordinācija valstī. Tāpat NMP dienests turpmāk organizēs apmācības neatliekamās medicīniskās palīdzības sniegšanā.

Joprojām turpinās arī pašvaldību ātro palīdzības brigāžu iekļaušanās vienotajā valsts NMP dienestā. Oktobrī dienests nodrošina jau 76% no visiem izsaukumiem valstī.

Tāpat ziņots, ka NMP dienesta maksas pakalpojumi tiks papildināti ar jauniem maksas pakalpojumiem, kurus līdz šim piedāvāja Katastrofu medicīnas centra Operatīvais medicīniskais dienests.

NMP dienesta pārstāve aģentūrai LETA gan uzsvēra, ka pakalpojumu cenas nekādā gadījumā neattiecas uz iedzīvotājiem, kuri izsauc ātro palīdzību. Samaksa atteicas uz medicīniskās palīdzības organizēšanu masu pasākumos, kad tiek slēgts līgums ar NMP par palīdzības sniegšanu nepieciešamības gadījumā.

Uz iedzīvotājiem attiecas tikai brigādes izsaukšanas maksa, ja pacients, neskatoties uz to, ka ātrā palīdzība viņam nav obligāta un dispečercentrā viņš jau ir to noskaidrojis, tomēr izvēlas izsaukt brigādi. Šai gadījumā līdzšinējo 33,5 latu vietā pacientam būs jāmaksā 28 lati.

Tāpēc Bukša iedrošina pacientus bez bailēm zvanīt ātrajai palīdzībai, jo, ja ātrā palīdzība būs objektīvi nepieciešama, mediķi pie slimnieka dosies, par to samaksu neprasot.

Svarīgākais