Austrumu slimnīcā pirmoreiz izmantota jauna metode cīņā ar vairogdziedzera vēzi

Rīgas Austrumu klīniskajā universitātes slimnīcā kādai pacientei cīņā ar vairogdziedzera medullāra vēža metastāzēm izmantota Latvijā jauna metode – 131-ImIBG (radioaktīvā joda metiljodobenzilguanidīna) terapija. Līdz šim izmantota radioaktīvā joda terapija, kas diemžēl atsevišķiem pacientiem nepalīdz.

Paciente ir aptuveni 50 gadus veca sieviete, kura ārstējas Latvijas Onkoloģijas centra (LOC) Kodolmedicīnas klīniskajā daļā. Radioaktīvā joda (izotopa 131-I) terapija galvenokārt tiek izmantota vairogdziedzera papilāras un folikulāras vēža formas metastāžu diagnostikā un ārstēšanā, skaidro Kodolmedicīnas klīniskās daļas vadītāja Antra Bērziņa. Bet gadā vidēji 5 līdz 10 pacientiem tiek diagnosticēta medullarā vairogdziedzera vēža forma, kas vēža izplatīšanās gadījumā „tradicionālajai” 131-I terapijai nepakļaujas. Uzsākot 131-I mIBG terapiju, ceram turpmāk palīdzēt ne tikai medullāra vairogdziedzera vēža, bet arī citu neiroendokrīno šūnu audzēju pacientiem.

Ārsti norāda, ka pacientei terapijas procedūra noritēja bez komplikācijām un pašreiz sieviete no stacionāra ir jau izrakstīta. Pēc vairākiem mēnešiem tiks veikta atkārtota izmeklēšana, lai noskaidrotu, vai ir panākts terapijas efekts.

Lai Latvijā varētu piemērot radioaktīvā joda mIBG terapiju, Rīgas Austrumu slimnīca iegādājās īpašu iekārtu preparātu ar radioaktīvu starojumu ievadīšanai. Pēc ievadīšanas radioaktīvais izotops ar asins plūsmu nonāk metastātiskajās vēža šūnās, apstarojot tās no iekšpuses un iznīcinot. Radioaktīvais jods bojā tikai perēkļus, nekaitējot veselajiem audiem. Pērnā gada nogalē slimnīcā ieradās speciālists no Vācijas, lai apmācītu LOC darbiniekus jaunās terapijas veikšanā. Ārste Antra Bērziņa atzīst, ka nozīmīgs solis diagnostikas uzlabošanai pērnajā gadā ir bijis scintigrāfijas kameras pilnveidošana, kuru izmanto diagnostisko procedūru veikšanai – ar tās palīdzību var atklāt izmaiņas audos, orgānos un orgānu sistēmās agrīnākā stadijā un tagad arī precīzāk noteikt vēža šūnu perēkļus.

Latvijas Onkoloģijas centrā strādā vienīgā Kodolmedicīnas nodaļa valstī, kurā norit ne vien diagnostiskais darbs, bet tiek veiktas arī ārstnieciskās procedūras.