Ludzas un Kuldīgas slimnīcām šogad valsts vēl palīdzēs

Šogad Ludzas rajona slimnīca un Kuldīgas rajona slimnīca vēl saņems naudu valsts galvoto aizdevumu maksājumu segšanai no Zāļu valsts aģentūras peļņas, taču nākamgad Veselības ministrijai (VM) jādomā citi risinājumi.

Šīs abas slimnīcas pirms krīzes saņēma ievērojamus aizdevumus, kurus no 2009. gada, kad slimnīcām krasi samazināja finansējumu, tās pašas vairs nespēj segt.

Šāgada maksājumiem Kuldīgas un Ludzas slimnīcām tiks novirzīta Zāļu valsts aģentūras peļņa – 244 130 latu, 64 605 latus paredzēts novirzīt Kuldīgas, 179 525 latus – Ludzas slimnīcai. Ministru kabineta komiteja tomēr neatbalstīja VM ierosinājumu nākamā gada budžetā valsts galvotā aizdevuma saistību izpildei paredzēt papildu līdzekļus. VM uzdots meklēt citus risinājumus, kā slimnīcas varētu nodrošināt savas saistības.

Ludzas rajona slimnīcai 2006. gadā tika piešķirts valsts galvotais aizdevums četru miljonu latu apjomā jaunā korpusa būvniecībai. Līdz 2008. gadam slimnīca veica visu saistību izpildi no pašu līdzekļiem, bet kopš 2009. gada, kad atbilstoši valdības lēmumam tika mainīts valsts apmaksāto pakalpojumu profils un skaits, slimnīca vairs nevar pildīt uzņemtās saistības. Jau tad slimnīcai parādu atmaksai tika piešķirti 195 142 lati no Zāļu valsts aģentūras naudas.

VM sagatavotajā ziņojumā prognozēts, ka visā maksājumu periodā līdz pat 2034. gadam Ludzas slimnīcas izdevumi pārsniegs ienākumus – tas nozīmē, ka slimnīca nespēs pildīt valsts galvotā aizdevuma saistību izpildi no slimnīcas līdzekļiem. Veicot slimnīcas bilances un peļņas zaudējumu aprēķinu analīzi par 2010. gada deviņiem mēnešiem, VM secina: slimnīcas darbība nav bijusi sekmīga, tā strādājusi ar 118 500 latu zaudējumiem. Ziņojumā minētas arī citas problēmas. Izskatīta arī iespēja apvienot Ludzas slimnīcu ar Rēzeknes slimnīcu, tomēr Rēzeknes slimnīca nav ieinteresēta sadarboties vai apvienoties ar Ludzas slimnīcu tās lielo parādsaistību dēļ.

Savukārt Kuldīgas slimnīcai 2002. gadā tika piešķirts valsts galvotais aizdevums – 1,8 miljoni latu projekta būvniecībai un aprīkošanai. Līdz 2009. gadam slimnīca ir veikusi visu saistību pret banku izpildi. Tā kā slimnīca nevarēja izpildīt savas saistības pērn, VM prognozē, ka arī šogad nevarēs to izdarīt. Slimnīca no saviem līdzekļiem pirmo valsts galvotā aizdevuma maksājumu pilnā apmērā varētu veikt tikai 2016. gadā.

VM savā ziņojumā piedāvājusi arī tādus variantus kā bezstrīdus kārtībā veikt attiecīgo summu norakstīšanu no Ludzas slimnīcas Valsts kasē atvērtā norēķinu konta vai Kuldīgas slimnīcas maksājumu kavējumu gadījumā pārdot nekustamo īpašumu izsolē par brīvu cenu un iegūtos līdzekļus izmantot sava prasījuma dzēšanai. Ja valdība izvēlētos šos variantus, veselības aprūpes pakalpojumu sniegšana tiktu apdraudēta, bet Kuldīgas novadā – pat pārtraukta.

Latvijā

Valsts drošības dienests pabeidzis izmeklēšanu esošajos kriminālprocesos par prettiesisku darbību Ukrainā, karojot Krievijas pusē. Prokuratūra tiesai nosūtījusi 6 lietas, bet vairākās apturētas, jo, piemēram, persona ir meklēšanā un nav iespējams uzrādīt apsūdzību, Viena no lietām, kas šī iemesla dēļ apturēta ir pret Ilijasu Mahamajevu. Par karošanu Krievijas pusē viņam plāno atņemt Latvijas pilsonību, ziņo Latvijas Televīzijas raidījums “de facto”, atsaucoties uz iekšlietu ministra Rihards Kozlovska teikto (JV).

Svarīgākais