Mediķi satraukti par sieviešu sirds veselību

Kardiologu uzdevums ir stāstīt Latvijas sievietēm un sabiedrībai par to, ka sirds slimības nav tikai vīriešu problēma. Sirds slimības var skart arī sievietes, turklāt ar daudz nopietnākām komplikācijām un sekām nekā vīriešus, uzsver Latvijas Kardiologu biedrības vadītājs Andrejs Ērglis.

Arī Latvijā sākta pasaulē pazīstamā akcija Go Red for Women, aicinot sievietes pievērst lielāku uzmanību sirds veselībai.

Par sieviešu sirdīm – mazāk

Pēdējos gados pieaug sieviešu mirstība ar kardiovaskulārām slimībām tieši vecuma grupā no 35 līdz 44 gadiem, liecina Latvijas kardiologu rīcībā esošie dati par Eiropu. Tomēr par sievietēm un sirds veselību runā daudz mazāk nekā par vīriešiem, lai gan sirds slimības ir sieviešu nāves iemesls numur viens gan pasaulē, gan Latvijā. Kopumā Eiropā 43% vīriešu un 54% sieviešu mirst ar sirds un asinsvadu slimībām, infarkta vai koronārām sirds slimībām. Vīriešus sirds slimības piemeklē agrākā vecumā nekā sievietes, taču sievietēm slimības norise un ārstēšana ir krietni sarežģītāka un biežāk sastopamas komplikācijas, norāda A. Ērglis. Sievietēm, kurām konstatē koronāru sirds slimību, iznākums ir mazāk labvēlīgs nekā vīriešiem, proti, hospitālā mirstība ir 16% pret 11%.

Viens no sirds slimību cēloņiem ir pārāk liela ķermeņa masa. Saskaņā ar pērn Latvijā veikto pētījumu, liekais svars ir 37,7% Latvijas iedzīvotāju, bet aptaukošanās vairāk nekā trešdaļai – diemžēl sievietēm (32,6%) biežāk nekā vīriešiem (25,6%). Par sirds veselību liecina arī dati par paaugstinātu asinsspiedienu. Arteriālās hipertensijas izplatība visā populācijā ir augsta – tā konstatēta 45,4% pētījumā aptverto iedzīvotāju (53% vīriešu un 40% sieviešu) ar atšķirībām Rīgā un pārējā Latvijas teritorijā.

Kardiologi arī norāda uz faktu, ka vairāk nekā piektā daļa Latvijas sieviešu savā mūžā ir smēķējušas vismaz vienu gadu, tāpat satraucoši, ka vecuma grupā no 25 līdz 34 gadiem patlaban smēķē 23,2% sieviešu, 15% to jau atmetušas.

Var izvairīties

«Labā ziņa ir tā, ka no sirds slimībām iespējams izvairīties, tāpēc mēs vēlamies aicināt visus domāt par sirds veselību un rīkoties – atmest smēķēšanu, vairāk kustēties, ēst veselīgāk, pārbaudīt asinsspiedienu un holesterīnu, sekot līdzi un iedvesmot citam citu dzīvot veselīgāk un laimīgāk!» saka kardiologs A. Ērglis.

Kardiologiem ir savs skaidrojums, kāpēc sieviešu sirds veselība netiek novērtēta: sievietes pašas par galveno veselības problēmu atzīst citas slimības, piemēram, krūts vēzi, kā arī izpēte sirds veselības jomā biežāk notikusi vīriešu populācijā. Sievietes saslimst lielākā vecumā nekā vīrieši, un daudzo blakus slimību dēļ ārstēšanas prognoze ir sliktāka nekā jaunākiem vīriešiem. Tā kā vairāk pētītas sirds slimības tieši vīriešu vidū, jaunāko ārstēšanas metožu efektivitāte sievietēm var atšķirties, turklāt sievietēm simptomi nereti ir citādi, līdz ar to diagnoze ir novēlota, kas pasliktina prognozi.

Go red

2011. gada sākumā Latvijas Kardiologu biedrība oficiāli pievienojās kustībai Go Red for Women, ko radījusi Pasaules sirds federācija. Latvijā šī kustība uzsākta ar sabiedrībā zināmu sieviešu iesaistīšanos īpašā akcijā – fotosesijā: dāmas fotografējās tērpos ar sarkanu akcentu, lai mudinātu citas sievietes pievērst uzmanību savai veselībai. Viņu vidū ir gleznotāja Vija Zariņa, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas Bērnu slimību klīnikas vadītāja Dace Gardovska, kardioloģe Iveta Mintāle, maestro Raimonda Paula kundze Lana Paula, Rietumu bankas Labdarības fonda valdes priekšsēdētāja Inga Šīna, Baltijas pērles ģenerāldirektore Marina Ļipčenko, Valsts prezidenta Valda Zatlera kundze Lilita Zatlere, aktrise Rēzija Kalniņa un citas. Fotoizstāde aplūkojama tirdzniecības centrā Spice.

Latvijā

Dzelzceļa "Rail Baltica" projektā ir jāņem vērā, ka privātās un publiskās partnerības (PPP) modeļa izveide ir sarežģīta un laikietilpīga, trešdien "Rail Baltica" parlamentārās izmeklēšanas komisijā sacīja Finanšu ministrijas (FM) valsts sekretāre Baiba Bāne.

Svarīgākais