Cilvēkiem ar astmu ir lielāks osteoporozes risks

Latvijas Osteoporozes pacientu un invalīdu asociācija (LOPIA) un Latvijas Astmas un alerģijas biedrība pirmo reizi Latvijā aktualizē divu nopietnu slimību – osteoporozes un astmas – saistību, veicot bezmaksas kaulu blīvuma mērījumus akcijā Osteoporoze un astma.

Akcijas laikā uz bezmaksas kaulu blīvuma mērījumu ar PIXI jeb perifēro mērījumu (plaukstas pamatnes locītavai) tiek aicināti cilvēki, kuri astmas ārstēšanai ilgstoši lieto glikokortikosteroīdus (GKS), kā arī kundzes vecumā pēc 50 gadiem, Neatkarīgajai pastāstīja akcijas organizētāji. Astma ir viena no slimībām, kuras ārstēšanā tiek izmantoti glikokortikosteroīdi. Šo terapiju izmanto arī, lai cīnītos ar reimatoīdo artrītu, elpošanas orgānu, dermatoloģiskām, nieru un asinsrades slimībām. Ilgstoša GKS terapija nereti veicina osteoporozes veidošanos. Ir pierādīts, ka 30–50% gadījumu, kad tiek lietota GKS terapija, konstatē kaulu masas zudumu un līdz 50% gadījumu tiek konstatēti osteoporozes izraisīti kaulu lūzumi. «Visbiežāk lietotie medikamenti ir prednizolons, metilprednizolons, betametazons, deksametazons, triamcinolons. Ja pamatslimības ārstēšanai tiek lietoti glikokortikosteroīdi vismaz trīs mēnešus, tad noteikti jāveic kaulu minerālā blīvuma pārbaude,» norāda endokrinologs Ingvars Rasa.

PIXI jeb perifērais mērījums nosaka osteoporozes risku, un nepieciešamības gadījumā – ja mērījums uzrāda pazeminātu kaulu minerālo blīvumu – cilvēks tiks aicināts doties pie ģimenes ārsta, lai saņemtu norīkojumu uz osteodensitometriju jeb DXA mērījumu. Ar ģimenes ārsta norīkojumu DXA mērījuma izmaksas pacientam ir divi lati. DXA metode nodrošina visprecīzāko osteoporozes diagnostiku, un tikai DXA mērījuma rezultāti var būt par pamatu precīzas osteoprozes diagnozes uzstādīšanai. Osteoporoze ir skeleta saslimšana, kas izpaužas kā pastiprināts kaulu trauslums un paaugstināts kaulu lūzumu risks. Slimība visbiežāk skar sievietes, kuras pārsniegušas 50 gadu slieksni, un vecākus vīriešus.

***

UZZIŅAI

• Akcija Osteoporoze un astma notiks 2., 9., 12. un 30. aprīlī

• Pieteikšanās mērījumiem, zvanot uz bezmaksas tālruni 80 00 00 18

• Visiem, kuri veiks kaulu blīvuma mērījumu, uz vietas būs iespējams nosvērties un noskaidrot precīzu auguma garumu, jo šie rādītāji ir nepieciešami, lai kaulu blīvuma mērījumu rezultāti būtu pēc iespējas precīzāki.

• Klātesošajiem būs iespēja piedalīties nelielās grupu konsultācijās–nodarbībās pie fizioterapeita

Avots: Latvijas Osteoporozes pacientu un invalīdu asociācija